Glad helg - trots strömmingspaniken! - News55
Annons
Annons

Glad helg – trots strömmingspaniken!

Nationen har darrat av panik inför helgen: strömmingen är slut!

Men det finns bra alternativ.

Annons

Jag hade en genialisk idé inför midsommar. Visste ju att det skulle bli likadant i år som alltid: dagarna före midsommar finns det inte en enda liten strömmingsstjärt att få tag i.

I år var det värre än nånsin. Så i god tid, en dryg vecka före midsommar köpte jag ett kilo prima små, fräscha strömmingsflundror på välsorterade ICA Baronen i Stockhom. Min smarta idé var att frysa in dem en vecka, tina dem precis före midsommar och göra mammas världsgoda strömmingslåda (rullade strömmingsflundror, klassisk smörgåskavar och vispgrädde, lite ströbröd och smör, gratinerat till gyllenbrun färg i 225 grader) nån dag före den stora helgen.

Strömmingen åkte in i frysen hemma i stan, nio mil härifrån – och där blev den kvarglömd. Så nu sitter vi här på landet, i morron kommer barn och barnbarn och annan släkt – och det  blir ingen strömmingslåda.

Hoppas de inte vänder i dörren. Men de kan nog inte avstå från den traditionella böcklingröran, som får ersätta strömmingen.

På radio och TV hör jag att folk jagar strömming desperat. Det finns ingen. Slutfiskat, sutsålt. Jag kunde fått en månadslön för mitt frysta, veckofärska kilo, haha. Om jag bara hade kommit åt den…

Möjligen kunde jag gå ut och rycka upp ett halvkilo lekströmming, som fortfarande huserar i viken härutanför. Fast hur ska man hinna?

Men gott folk: vi klarar oss, vi överlever!

Sillen och laxen, som bidar sin tid i kylen, ser ut att bli extra bra i år. Och ölen och snapsen är lika kalla och goda som nånsin.

Så det blir nog en god midsommar ändå – för alla som ser det här, hoppas jag!

Bra alternativ till strömmingen…

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. februari 2020 (5)
 2. januari 2020 (4)
 3. december 2019 (8)
 4. november 2019 (6)
 5. oktober 2019 (4)
 6. september 2019 (5)
 7. augusti 2019 (7)
 8. juli 2019 (8)
 9. juni 2019 (9)
 10. maj 2019 (7)
 11. april 2019 (4)
 12. mars 2019 (7)