News55
Detta är en sponsrad artikel

Godaste tomaterna finns inte längre - men här är några av de fina recepten

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 10 juli 2019Publicerad: 10 juli 2019

Sveriges godaste tomater finns inte längre - och det känns som att ha förlorat en nära vän. Karin och Johnny Nilsson i Ingelstorp bevisade i många år att tomater inte behöver vara vattniga och smaklösa. Att sätta tänderna i resultatet av deras odingsmödor var en ren och skär njutning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många är vi som svurit över bedrövliga tomater vintertid. I år tycker jag att många sommartomater är nästan lika usla. Köpte t.ex. ICA:s plommontomater häromdan, de smakade – ingenting.

De klimatvänligt odlade tomaterna från Ingelstorp i Skåne har räddat sommarsäsongen för många tomtälskare i över 40 år. Det var på Österlen vid de böljande Hammars backar strax öster om Ystad som paret Karin och Johnny byggde ett växthus vid sin vackert belägna skånegård och började odla tomater 1975. Sen dess har beröm och utmärkelser haglat över både dem och tomaterna.

Nu är det slut. Karin och Johnny har gått i pension, och växthusens nya ägare satsar i stället på bär.

För små odlare är det svårt att konkurrera med de billiga importtomaterna. Ska man hitta riktigt fina tomater får man söka upp privata producenter och vara beredd att betala några kronor mer. I våra trakter finns t.ex. Senneby trädgård på Väddö, vars ekologiska och välsmakande produkter emellanåt kan köpas i enstaka butiker i närområdet.

Jag kanske också ska kompensera ICA lite för bredsidan ovan med att nämna deras små tomater av märket Piccolini, som är riktigt goda, men som har tjockare skal än Ingelstorps, en nackdel, tycker jag.

Vilken var hemligheten med de läckra tomterna från Ingelstorp?

-En bra sort, Temptation (frön av det märket finns fortfarande att köpa på Weibulls) och det varsamma sättet att odla och skörda dem på, avslöjar Johnny när jag ringer upp och tackar för alla härliga smakupplevelser under åren.

Karin och Johnnys hemsida ligger kvar på nätet än så länge, och vi tomatvänner kan ta del av deras recept ett tag till. Här är några direkt från sajten (men tomaterna i recepten får alltså hämtas från andra håll):

ANNONS

KRYDDIGA BAKADE TOMATER:

2 silverlökar,hackade, 3 msk olivolja, 2 vitlöksklyftor, hackade, 1 färsk röd chili, tunnskivad utan frön, 1 tsk bruna senapsfrön, 2 tsk hela spiskumminfrön, 2 tsk gurkmeja, 6 Ingelstorpstomater, grovhackade, 8 Ingelstorpstomater, hela med blomfäste, 1 dl tjock yoghurt.

Fräs lök och vitlök på låg värme i oljan. Tillsätt kryddor och hackade tomater. Rör om. Sätt de hela tomaterna rakt ner i lökröran. Sjud under lock i 15 minuter. Maka tomaterna till sidan och rör ner yoghurten. Servera som tillbehör till grillat kött eller fisk.

TOMAT- OCH MATJESSALLAD:

1 förpackning Ingelstorptomater, 1 påse blandade salladsblad, 2 finnhackade hårdkokta ägg, 3-4 hela matjesiléer, ½ ask kryddkrasse, rivet skal av 1 citron, saft av en halv citron, salt, peppar, rapsolja.

Bred ut salladen på ett fat. Skär matjessillen i bitar och klyfta tomaterna. Lägg sill och tomater på salladen. Strö över ägg, citronskal och krasse. Häll över citronsaft och lite rapsolja. Krydda. Servera med skånsk kavring.

PICKLADE TOMATER:

1 förpackning Ingelstorp Plommontomater, 5 schalottenlökar, 1 liten kruka koriander, ½-1 röd chilifrukt, 2 tsk honung, 2 msk äppelcidervinäger, 3 msk rapsolja, ½ tsk salt.

ANNONS

Hacka tomater och koriander. Skala och finhacka löken. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda alla ingredienser. Gör gärna salladen några timmar i förväg. Gott till grillad lax!

ANNONS