Häng med på årets korvfestival - med grynkorv, chokaldsalami - och Trump - News55
Annons
Annons

Häng med på årets korvfestival – med grynkorv, chokaldsalami – och Trump

Melodifestival eller korvfestival?

I dag ser jag till att hinna med båda.

På Korvfestivalen blir man så mätt och belåten att det är stor risk att man somnar framför schlagern i kväll…

 

Annons

Det är nästan lika trångt mellan korvarna som besökarna på Münchenbryggeriet i Stockholm, där det är korvfestival i helgen.

Korvfestivalen invigdes i går med landshövding Sven-Erik Österberg, förre TV-chefen Jan Scherman, Korvakademiens preses Christina Möller och TV4:s Steffo Törnqvist på scenen. Landshövdingen har nog klippt många band i sitt liv, men säkert inget prinskorvsband…

Generöst med smakprover bjuds det. Men man ska akta sig för att inleda med “världens starkaste korv” som Sorunda korvfabrik lockar med. Jag höll på att tuppa av. Rinnande ögon, hicka och svettningar efter en liten, liten smakbit.

Lättare då att få ner en bit grynkorv. Den är möjligen världens äldsta korv. Redan för 4.000 år sen såg den dagens ljus, hävdar Tommy Kroon, fjälster (haha, alltså chef) i Grynkorvens Vänner. När jag själv forskar lite hittar jag det tidigaste receptet, det är från 1623, 2.377 år senare, men man kanske inte ska vara så noga. Gammal är den i alla fall. Och god!

-Att bara fem ingredienser kan bli så gott: korngryn, fläskfärs, lök, salt och peppar! Säger Tommy.

Bland det roligaste med den här festivalen är just detta att man får stifta bekantskap med korvar och tillverkare från andra delar av landet. Exempelvis hade jag inte hört talas om Sotnosens Korvar förut. Firman startades av  “två rastlösa gastronomistudenter” som gillar att “busa med husmanskosten”. Sotnosflickorna är bara några av de många lokala producenter som rest till huvudstaden den här helgen och ger festivalbesökarna chans att prova och köpa.

Och korv – det kan vara mycket. Har du smakat chokladsalami (!)? Det gjorde jag i dag.

Ingen korv man brer senap på… Fast en kul och mycket god avslutning på en korvmåltid.

Men det handlar inte bara om att äta. På Korvfestvalen finns också korvskola, guidade korvturer, debatter, korvkurser, ost, öl och en och annan överraskning – vem hade t.ex. väntat sig att stå framför Donald Trump på ett korvevent?

De är konstnären Anders Gabrielsson som säljer ölunderlägg (ja, öl och korv hör ju ihop!) med välliknande porträtt av kända politiker på festivalen, Putin, Kim Jong-Un, Angela Merkel, Stefan Löfvén m.fl. En del av dem finns också som tavlor:

 

Om sen Trump, Kim och Putin befrämjar aptiten låter jag vara osagt. Men jag köpte några. Kul att ha och bra att skrämma gäster med, tror jag.

Och nu blir det snart final i mellon. Med en korv i handen.

Annons

Lockande lyx i NK:s nya saluhall

Det ska vara en saluhall i år.

I dag öppnar den nyaste, tjusigaste och förmodligen dyraste hallen i gamla, ärevördiga NK i Stockholm.

Tillsammans med hundratals andra var jag där i går. Såg knappt maten för alla kändisar som trängdes runt diskarna. Men med vältränade pensionatsarmar lyckades jag proväta det mesta från ostron till kakor, och jag slickar mig fortfarande om munnen.

Hurra: en krog utan plågsam ljudnivå!

Att gå på krogen kan vara en plåga – framförallt för äldre: dånande musik och prat på vrålnivå i en lokal som är en akustisk katastrof. Att försöka föra ett samtal kan vara omöjligt.

Nu ska alternativen lyftas fram! I dag utsågs Sveriges bästa samtalsvänliga restaurang.En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. februari 2020 (5)
 2. januari 2020 (4)
 3. december 2019 (8)
 4. november 2019 (6)
 5. oktober 2019 (4)
 6. september 2019 (5)
 7. augusti 2019 (7)
 8. juli 2019 (8)
 9. juni 2019 (9)
 10. maj 2019 (7)
 11. april 2019 (4)
 12. mars 2019 (7)