News55
Detta är en sponsrad artikel

Här är årets bästa julbord!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 22 dec. 2016Publicerad: 22 dec. 2016

I elfte timmen klämde vi in ett sista julbord ute på krogen. Och det visade sig att vi råkat spara det bästa till sist: Tyrols julbord på Gröna Lund utklassar alla andra. I år igen!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

036

Man kanske inte tror att ett gammalt tivolihak – som dessutom numera agerar grekisk taverna med Mama Mia-show när det inte är juletid – ska laga den allra bästa julmaten.Om man inte  varit där förr, för då vet man.

Inte heller ska man vara säker på att en vinnare fortsätter att vara en vinnare år efter år. Men så är det här. Allt är lika gott och generöst som tidigare år, en del t.o.m. ännu bättre, och variationen är enorm.

Den enda kategori rätter som var bättre förr är de gravade och rökta laxarna. I motsats till allt annat känns de inte hemgjorda. Men de är ändå bra.

Sillrätterna är årets bästa och mest nyskapande. Inkokta laxen med hjortronpesto är sensationell. Alla korvar och allt kallskuret – som jag annars ofta hoppar över – är hur spännande som helst. Rökt renhjärta visade sig vara en delikatess:

039

Annat gott och spännande bland det kallskurna: bäversalami, tre sorters skinka med åtta sorters senap, lingongravat älginnanlår, renpaté, rökt vildsvinsstek, gravad hjort, lättrökt lammstek osv i all oändlighet – allt är utsökt. Grönrätterna är många och fräscha. Bland det småvarma finns glada små överraskningar som hemlagad renblodpudding med lingon:

037

ANNONS

Tyrols Janssons frestelse är den enda riktigt goda jag fått i år (Edsbacka värdshus kommer tvåa). Viltköttbullarna är smakrika och saftiga. Och något alldeles extra, som garanterat inte finns på något annat julbord i stan: smörstekt abborre! Till vilken man kan välja exempelvis en gräddig kantarellsås. T.o.m. potatisen är alldeles utmärkt, kors i taket.

En ovanligt fin ostbricka, fjärran från de trista motsvarigheter vi stött på tidigare, och ett generöst dessertbord med uppskattningsvis uppemot hundratalet olika godsaker, sätter pricken över i.

Tyrol borde tammetusan servera julbord året runt!

ANNONS