Här är matböckernas himmelrike - News55
Annons
Annons

Här är matböckernas himmelrike

Det är tungt att lämna Göteborg.

Åtminstone om man har väskan full med matböcker.

Såna älskar jag. Och då är bokmässans köksavdelning ett eldorado.

Annons

Det kommer över 350 böcker om mat varje år. En om dagen. Jag plockade inte med alla hem, hustrun rynkar numera hotfullt på ögonbrynen när hon försöker hjälpa till att tränga in ännu fler volymer bland de 500 som redan står i hyllorna. Men några spännande nyutgåvor hade jag i väskan, när jag kom hem från bokmässan i Göteborg i kväll, och dem kommer ni att kunna läsa om här framöver.

Leif Mannerströms memoarer, t.ex. Denne 78-årige kocknestor är en mästare på att berätta, och är han lika mustig i skrift som i tal så väntar jag mig många sköna stunder när jag öppnar hans nyutkomna “Kockliv”.

En annan välkommen ny bok är krogkungen (22 restauranger!) och fiskhandlaren Nisse Molinders “Fisk”. Den första heltäckande fiskkokboken som kommit ut på åtskilliga år. Du ska få ett par av de bästa recepten ur den inom kort!

Den som vill göra fina klipp kan hitta riktiga pärlor från förra året, eller tidigare, på bokmässan. Många mästerkockars vackra och receptspäckade äldre böcker säljs för en femtilapp eller en hundring. Själv fastnade jag för Tommy Myllymäkis såsbok från 2013, satt i 45 minuter och läste om såser i den. (Vad är väl mat utan sås för en svensk?).

Det lagas mat också på mässan. Stjärnkockarna Ulf Wagner och Gustav Trägårdh serverar gratinerade havskräftor och lättbakad piggvarsfilé på gräddstuvad kalvbräss och karl johanssvamp mitt på mässgolvet, och där kan hängivna kändisspanare se storheter som Jonas Gardell och Lasse Åberg sitta och smörja kråset. Alltid kul att se andra äta, det är bara att ställa sig och kolla. Bland många andra kollade jag in TV-aktuella Alexandra Zazzi, som för en stund tillät sig glömma de hårda dietvillkoren från Biggest loser-VIP:

Vad handlar årets kokböcker om?

-Mer och mer vego, säger kockboksdrottningen Johanna Kullman på Norstedts, som ger ut 22 (!) nya böcker i år. En av dem ägnas åt ämnet fermentering. Spännande. Återkommer till den.

Vad man gärna skulle se mer av är annars böcker om mat och resor, ett underbart ämne. Och vad som det var skönt att se lite  m i n d r e  av i år, var alla tröttsamma dieter.

Hej så länge från matbokmässan! Det kommer mer.

Bokaktuella mästerkockar: Nisse Molinder och Leif Mannerström.

Havskräftor à la Wagner – wow!

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. november 2019 (4)
 2. oktober 2019 (4)
 3. september 2019 (5)
 4. augusti 2019 (7)
 5. juli 2019 (8)
 6. juni 2019 (9)
 7. maj 2019 (7)
 8. april 2019 (4)
 9. mars 2019 (7)
 10. februari 2019 (7)
 11. januari 2019 (7)
 12. december 2018 (10)