News55

Här är maten som kan ge ett längre liv!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 04 sep. 2018Publicerad: 04 sep. 2018

Otroligt många undersökningar kan inte ha fel: här är maten som gör oss friskare och piggare och får oss att leva längre!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Livsstilsprofessorn Maj-Lis Hellenius ger i sin bok det definitiva svaret på vad vi bör äta för att inte bli sjuka och dö i förtid.

Och hon vet vad hon talar om. Nästan all världens samlade forskning pekar åt ett och samma håll: Medelhavet. Den traditionella – flera tusen år gamla – matlagningen från länderna kring Medelhavet är lösningen för ett långt och friskt liv, skriver hon. Och tillägger:

Dessutom är den här maten underbart god!

I sin nya bok “Livsviktigt” delar hon med sig av vad forskarna vetat länge och publicerat i otroligt många olika studier – och ger också många recept. Här är tre stycken ur boken!

Syditaliensk brödsallad: 

4 skivor torrt surdegsbröd, typ levain

1 dl vatten

500 g körsbärstomater

ANNONS

½ tsk salt

1 kruka basilika

olivolja

Riv brödet i grova bitar och stänk över vattnet. Lägg det på ett stort fat alternativt 4 tallrikar. Kläm över tomaterna så att vätskan och de mosade tomaterna blandar sig med brödet. Skala och hacka vitlöken och fördela den ovanpå med lite salt. Riv över basilikabladen och servera med olivolja att droppa på.

 

Ugnsbakad aubergine med parmesan:

2 stora auberginer

ANNONS

2-3 dl fullkornsmjöl till panering

olivolja till stekning

3 dl tomatsås, hemlagad eller köpt

125 g mozzarella

2 dl grovriven parmesan

1 kruka basilika

1 tsk salt samt nymald svartpeppar efter smak

Sätt ugnen på 200 grader. Skär auberginerna i 12 skivor vardera, c:a 1 cm tjocka. Vänd dem i mjölet. Stek dem gyllene i omgångar på båda sidor i rikligt med olja. Salta lätt.

ANNONS

Lägg ut hälften av skivorna på en bakpappersklädd plåt. Lägg lite tomatsås på varje skiva och lägg på c:a 1 tsk mozzarella och 1 msk parmesan på varje. Toppa med ett basilikablad och lägg resten av aubergineskivorna ovanpå. Skeda över resten av tomatsåsen och strö över den resterande parmesanosten.

Gratinera i 10 minuter i ugnen.

Låt svalna lite innan du dekorerar med resten av basilikabladen och serverar.

Fylld strömming på mamma Caterinas vis:

Den här rätten görs i Italien på alice, en ansjovisfisk som fångas i Medelhavet och är besläktad med vår sill och strömming.

600 g strömmingsfiléer

1 vitlöksklyfta

ANNONS

100 g torrt bröd, smulat eller mycket fint tärnat

1 msk hackad bladpersilja

1/4 dl olivolja

2 msk pressad citron

1 tsk salt och nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 180 grader. Skölj strömmingen och klipp bort ryggfenorna. Salta och peppra på köttsidan.

Skala och hacka vitlöken och blanda med brödsmulor, persilja, olivolja och citronsaft.

Lägg ut strömmingen på en skärbräda med skinnsidan ner. Lägg en klick av fyllningen på varje filé och rulla ihop.

ANNONS

Lägg dem tajt i en liten smord ugnsform. Baka  ugnen 8-10 minuter. Servera med sallad och bröd eller, om du vill, kokt potatis.

Visst låter det gott? Och vem vill inte dessutom äta mat som gör livet längre och friskare?

-Det är aldrig för sent att börja, säger Maj-Lis Hellenius!

(Bilderna till recepten ovan är tagna av Bruno Ehrs)

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS