Här är maten som kan ge ett längre liv! - News55
Annons
Annons

Här är maten som kan ge ett längre liv!

Otroligt många undersökningar kan inte ha fel: här är maten som gör oss friskare och piggare och får oss att leva längre!

Annons

Livsstilsprofessorn Maj-Lis Hellenius ger i sin bok det definitiva svaret på vad vi bör äta för att inte bli sjuka och dö i förtid.

Och hon vet vad hon talar om. Nästan all världens samlade forskning pekar åt ett och samma håll: Medelhavet. Den traditionella – flera tusen år gamla – matlagningen från länderna kring Medelhavet är lösningen för ett långt och friskt liv, skriver hon. Och tillägger:

Dessutom är den här maten underbart god!

I sin nya bok “Livsviktigt” delar hon med sig av vad forskarna vetat länge och publicerat i otroligt många olika studier – och ger också många recept. Här är tre stycken ur boken!

Syditaliensk brödsallad: 

4 skivor torrt surdegsbröd, typ levain

1 dl vatten

500 g körsbärstomater

½ tsk salt

1 kruka basilika

olivolja

Riv brödet i grova bitar och stänk över vattnet. Lägg det på ett stort fat alternativt 4 tallrikar. Kläm över tomaterna så att vätskan och de mosade tomaterna blandar sig med brödet. Skala och hacka vitlöken och fördela den ovanpå med lite salt. Riv över basilikabladen och servera med olivolja att droppa på.

 

Ugnsbakad aubergine med parmesan:

2 stora auberginer

2-3 dl fullkornsmjöl till panering

olivolja till stekning

3 dl tomatsås, hemlagad eller köpt

125 g mozzarella

2 dl grovriven parmesan

1 kruka basilika

1 tsk salt samt nymald svartpeppar efter smak

Sätt ugnen på 200 grader. Skär auberginerna i 12 skivor vardera, c:a 1 cm tjocka. Vänd dem i mjölet. Stek dem gyllene i omgångar på båda sidor i rikligt med olja. Salta lätt.

Lägg ut hälften av skivorna på en bakpappersklädd plåt. Lägg lite tomatsås på varje skiva och lägg på c:a 1 tsk mozzarella och 1 msk parmesan på varje. Toppa med ett basilikablad och lägg resten av aubergineskivorna ovanpå. Skeda över resten av tomatsåsen och strö över den resterande parmesanosten.

Gratinera i 10 minuter i ugnen.

Låt svalna lite innan du dekorerar med resten av basilikabladen och serverar.

Fylld strömming på mamma Caterinas vis:

Den här rätten görs i Italien på alice, en ansjovisfisk som fångas i Medelhavet och är besläktad med vår sill och strömming.

600 g strömmingsfiléer

1 vitlöksklyfta

100 g torrt bröd, smulat eller mycket fint tärnat

1 msk hackad bladpersilja

1/4 dl olivolja

2 msk pressad citron

1 tsk salt och nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 180 grader. Skölj strömmingen och klipp bort ryggfenorna. Salta och peppra på köttsidan.

Skala och hacka vitlöken och blanda med brödsmulor, persilja, olivolja och citronsaft.

Lägg ut strömmingen på en skärbräda med skinnsidan ner. Lägg en klick av fyllningen på varje filé och rulla ihop.

Lägg dem tajt i en liten smord ugnsform. Baka  ugnen 8-10 minuter. Servera med sallad och bröd eller, om du vill, kokt potatis.

Visst låter det gott? Och vem vill inte dessutom äta mat som gör livet längre och friskare?

-Det är aldrig för sent att börja, säger Maj-Lis Hellenius!

(Bilderna till recepten ovan är tagna av Bruno Ehrs)

Annons

Tomatdrottningens bästa recept

Nu är det tid för tomatfrossa!

Vår granne på landet, Irma, anade knappt vad hon satte igång i våras, när hon petade ner små tomatfrön i krukorna. Nu har hon 125 ståtliga plantor, som dignar av 20 olika sorters tomater i olika intensiva färger, den ena ljuvligare än den andra.

De är toppen att äta precis som de är – men titta här, så mycket gott man kan göra av sensommarens härliga skörd!



En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

  1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

  1. november 2019 (4)
  2. oktober 2019 (4)
  3. september 2019 (5)
  4. augusti 2019 (7)
  5. juli 2019 (8)
  6. juni 2019 (9)
  7. maj 2019 (7)
  8. april 2019 (4)
  9. mars 2019 (7)
  10. februari 2019 (7)
  11. januari 2019 (7)
  12. december 2018 (10)