News55
Detta är en sponsrad artikel

Här är seniorboendet som vann guld - med allt från strömming till nobelkäk!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 08 maj 2018Publicerad: 08 maj 2018

Mitt i all kritik mot äldrematen är det roligt att kunna visa att det också finns seniorboenden där gästerna längtar till varje måltid. Så här gör man på Sveriges bästa äldreboende för att laga mat som de gamla applåderar åt!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tre stiftelser i Göteborg är ett kommunalt seniorboende. Nyligen vann de rikstävlingen Arlas Guldko för bästa äldremat – för andra gången!

Hemligheten?

-Gästerna anger riktningen, säger kostchefen Emil Jacobsson. De får önska sig både enskilda rätter och hela menyer. Och vi har skickliga kockar som lagar det mesta från grunden.

Eftersom Tre stiftelser ligger på västkusten satsar man mycket på färsk fisk. Visst gör det här att det vattnas i munnen:

Populär lunchrätt på Tre stiftelser: stekt strömming med brynt smör, potatismos och rårörda lingon.

Annars är den gamla hederliga ärtsoppan favorit bland gästerna. Vilket inte hindrar att man lyxar ill det emellanåt: en gång om året dukar man upp till nobelmiddag med fin trerättersmeny. Senast med en så här tjusig dessert:

ANNONS

En stor tillgång är äldreboendets egna bageri som levererar nybakat bröd fem dagar i veckan.

Fullständiga rättigheter finns också. Men det betyder inte att alkoholen flödar bland de gamla. Ett glas vin till maten brukar det stanna vid. Och i enstaka fall en stänkare till kaffet. Och så har man provat att göra eget öl, där boendets herrklubb var med vid bryggprocessen.

Kostchefen berättar om gästernas delaktighet:

-Vi pratar med dem hela tiden, och vi har en brevlåda där man får komma med synpunkter och idéer. Där möter vi en väldig massa åsikter.

Grillkvällar, kakfester i trädgården och stjärnkockar på besök piggar upp i vardagen. Och kockar från finkrogar jobbar också med jämna mellanrum i köket. De får gärna vara lite äldre, som gästerna. I sommar kommer t.ex. en kock som fyllt 70 och som i många år drivit egen krog i Göteborg.

Alla storkök brottas med vissa rekryteringssvårigheter. Det är inte samma status att laga seniormat (eller stå i skolkök) som att finlira på tjusigare restauranger.

Därför är det utmärkt att hjältarna som sliter hårt och ofta anonymt i storköken uppmuntras – som i Arlas Guldko, eller för den delen också i White Guide Senior.

Sträck på er – ni gör ett jättejobb!

ANNONS

 

 

ANNONS