News55
Detta är en sponsrad artikel

Här fick man medhåll om trendbrödet!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 04 juli 2019Publicerad: 04 juli 2019

Trodde nästan jag var ensam - men oj, så många som inte gillar surdegsbröd!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 15 juni brast tålamodet: då ondgjorde jag mig över att det snart bara finns hårt, smaklöst och trist surdegsröd att köpa: http://www.news55.se/elfving/befria-mig-fran-allt-surdegsbrod/

Kommentarerna vällde in som aldrig förr. Och – det var en överraskning – 95 procent höll med. Så här skrev t.ex. Lennart Denne i Helsingborg om industrins surdeg:

-Det enda det duger till är att drämma i huvudet på inbrottstjuvar!

Och Peter i Visby fyller på:

-Surdegshajpen har gått till överdrift! Nu har de halvunga skäggiga hipsters som surade ner allt bröd på Södermalm i Stockholm lyckats försura även Hötorgshallen med omgivningar.

Vilket säkert stämmer: jag köpte en långfranska i Östermlmshallen för 34 spänn som visade sig vara rena gummiprodukten, dvs. bakad på surdeg

Så här klagar smålänningen Ulf Larsson:

Du bor åtminstone så att du har vissa valmöjligheter.  Det jag slås av är hur konkurrensen på brödsidan i stort upphört. Det finns    ytterst få småbagerier kvar. I min kommun (Alvesta) dominerar Pågen alla butiker oavsett kedja. ICA,Netto,Willys finns i stort      bara Pågens i hyllan, vidrigt, gummiartat industribröd som dessutom handhas miljövidrigt.

ANNONS

Ända från fransk horisont kom en synpunkt:

    -Å, vad jag håller med dig! Som alltid ska det vara svart eller vitt i Sverige. Nu ska alla äta surdeg eller nu ska alla ha flygskam eller nu ska alla vara glutenintoleranta eller nu ska alla äta vegansk mat eller nu ska all cykla, skam den som inte hänger på…har bott i Frankrike ett antal år och är rätt chockad över hur lite kurage vi har för att hålla på våra egna åsikter och bara okritiskt följa            med… Hoppas bagarna hörsammar ditt budskap! Heja Ulf!

   Skrev Annika von Bonsdorff.

    Påfallande många matskribenter och folk från livsmedelsbranschen håller med om att surdegen är överreklamerad. Men några få höjer också rösten till surdegbrödets försvar. En är Elisabeth Gnilke:

Hej!
Surdeg är nyttigt. Om det görs rätt slipper vi jäst. Tyvärr bluffar många och använder både surdeg och jäst.
Brödet är då mkt nyttigare! T ex för diabetiker. Höjer inte blodsockret .
Gott är det också.
Svenskt bröd är oftast för sött. Russin, honung mm.
Hade en tysk kvinna på besök.
Hon frågar mig: varför  äter ni bakelser i maten?

    Och konditorn och yrkesläraren Rolf Sjöwall förklarar varför han tycker om surdegsbröd:
Surdeg jäser. Vid jäsning bildas olika syror och aromer. Brödet håller fukt bättre med surdeg. PH-värdet sänks vilket gynnar brödets stabilitet i tillverkningsprocessen.
    Tommy Carlsson lyfter frågan  ovanför bröddisken:
Varför stoppar man i alla konstiga råvaror som palmolja och sojaprotein som många är allergiska emot i allt fler livsmedel , inte bara bödet – och allt påhitt med vegansk mat, det är inte alla som kan äta det på grund av allergi.
      Den bedrövliga palmoljan ska jag be att få återkomma till.
       På Mitt Kök läser jag vad näringsfysiologen Martin Brunnberg säger:
ANNONS

-Industribröd som säljs som surdegsbröd innehåller fortfarande en massa konstiga tillsatser och socker.

Tack för alla intressanta kommentarer! Bara en handfull fick plats här. Till sist ett råd från den prisbelönta bagaren och bakboksförfattaren Heléne Johansson:

-Kom till Brunkebergs bageri på Birger Jarlsgatan 53 så får du både klassisk långfranska och skållade limpor!

     Såklart jag åkte dit. Och köpte ett garanterat surdegsfritt matbröd.
Helén tycker att det industribakade surdegsbrödet förstört produktens rykte:
     -Bröd ska vara långjäst. Då minskar de onyttiga, snabba kolhydraterna. Men så gör man inte med det fabrikstillverkade brödet.
     Heléns långfranska var av det gammeldags, klassiska slaget:
ANNONS

Tack Hélene! Mera sånt!

 

ANNONS