Här släcker man både törst och aptit - News55
Annons
Annons

Här släcker man både törst och aptit

Svart vitlök, glass med rödbetor och Sveriges bästa (?) macka – se där vad jag hittade på årets stora matmässa i dag!

Annons

Den heter Sthlm Food & Wine och är mycket trevligare än vad det osexiga namnet antyder. Öppnade i dag på Stockholmsmässan i Älvsjö. Och det är hur kul som helst att gå runt och äta och dricka en hel dag. Alla är glada, de sista timmarna på eftermiddagen v-ä-l-d-i-g-t glada…

Det finns tusen (nåja; nästan…) italienska parmesanostar att provsmaka men bara en svensk klassiker: den 146-åriga Västerbotten. Jag mötte ostmästaren Thomas Rudin från mejeriet i Burträsk, som med nästan religiös värme berättade om hur hängivna man är att bevara den gamla traditionen. Och det går så bra att mjölken i närområdet inte längre räcker till för produktionen.

Burträskarna är smarta marknadsförare som gärna spinner en del mystik kring sin ost, det har vi sett i TV-reklamen. Och man dementerar inte alls historien om att denna svenska ostlegendar uppfanns genom att en mejerska missade att sköta ystningen en gång för att i stället smyga sig till en herdestund med en mjölkdräng. Win-win, både för henne och osten?

Det känns tryggt med alla gamla bekanta på matmässan: det strävsamma paret bakom varumärket Sardinmästaren, han som odlar god och miljövänlig ål i Skåne, och så alla kända och okända matmänniskor, här den entusiastiske storbonden Odd Norman från Ejmunds på Gotland tillsammans med kokboksstjärnan Ulrika Davidsson, fräsch som en vårdag:

Sardinmästaren gav förresten ett busenkelt men gott tips: rör ner bitar av de goda sardinerna i ett par matskedar crème fraiche och ät på rostat eller hårt bröd. Låter jättegott!

Sprang också på Leif Mannerström, som är mitt i inspelningarna av nästa Sveriges mästerkock. och han hade inget emot en kram från Markiz Talhaoui Tainton, som var med i tävlingen 2014 och numera bl.a. lagar marockansk mat i TV4:

Hos Stensåkra smakade jag goda, prisbelönta korvar och hos Fiskeläget de berömda räkorna som fiskas av trålaren Atlantic i Grundsund.

Och törsten – som blir svår efter några timmar i mässhallarna – kan man lätt stilla med alla sorters drycker: åtta svenska musterier erbjuder rundvandring bland sina juicer, Saxhyttegubbens exklusiva dryck “100% Blåbär” finns att provsmaka, viner är det förstås gott om, och ölet flödar ur kranarna. Jag blev bjuden på en bira av en kille som hävdade att han hade råkat sno en korv från mig i vimlet på förra årets mässa (vilket jag hade glömt), nu ville han gottgöra fadäsen, och en kall öl var ju ingen dum ursäkt. Han var förresten polis.

Apropå öl så mötte jag två grabbar, en från Djurgården och en från Bajen, som gladdes åt att Åbro slutat sponsra AIK. Nu kunde de börja hinka Åbro igen.

En kul nyhet var svart vitlök (!), som sas innehålla dubbelt så många antioxidanter som vanlig:

Jag köpte en förpackning och ska se om min matlagning lyfter till nya höjder, som det utlovas.

Choklad, bakverk och glass lurar också bakom varje hörn på Sthlm Food & Wine. Fast rödbetsglassen avstod jag…

Inte heller blev jag så sugen på den smörgås som vann tävlingen Mack-SM i eftermiddags. Vinnare blev Mikaela Fischerström, Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm, med sin no wastemacka Mack-Gyver:

Dagsgammalt surdegsbröd bakat med fullkorn, rivet rödbets- och morotsskal samt lingon, toppad med morotshummus, råpanerad rödbeta, blastsallad och lingonvinägrett blev Sveriges bästa macka 2018.

Med full respekt för denna vegetariska skapelse (vego är förresten – återigen – årets trend på mässan) – så tar jag nog hellre en vanlig ostmacka.

Sthlm Food & Wine har öppet t.o.m. söndag.

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. november 2019 (4)
 2. oktober 2019 (4)
 3. september 2019 (5)
 4. augusti 2019 (7)
 5. juli 2019 (8)
 6. juni 2019 (9)
 7. maj 2019 (7)
 8. april 2019 (4)
 9. mars 2019 (7)
 10. februari 2019 (7)
 11. januari 2019 (7)
 12. december 2018 (10)