Hurra: en krog utan plågsam ljudnivå! - News55
Annons
Annons

Hurra: en krog utan plågsam ljudnivå!

Att gå på krogen kan vara en plåga – framförallt för äldre: dånande musik och prat på vrålnivå i en lokal som är en akustisk katastrof. Att försöka föra ett samtal kan vara omöjligt.

Nu ska alternativen lyftas fram! I dag utsågs Sveriges bästa samtalsvänliga restaurang.

Annons

Brasserie Makalös heter stockholmskrogen dit man kan gå för att prata medan man äter, diplomerad för sin fina akustik av sajten Matro.nu.

Makalös var från början en slamrig lokal med stenväggar som förstärkte och kastade tillbaka allt ljud. Men här tog man tag i problemet och lyckades eliminera det.

Lyssna och lär, andra krögare, när restaurangchefen Jeanette Claeson, med ljuddiplomet i famnen, berättar:

-Vi satte tyg på panelerna, la in mjuka mattor och satte upp draperier på olika ställen i lokalen. Dessutom målade vi stenväggarna med en ljudabsorberande färg.

Finns det verkligen sån? Frågar jag ljudprofessorn (!) Thomas Lagö, som liksom undertecknad var med i juryn för ljudpriset:

-Vanlig lasyrfärg som är täckande gör väggarna hårda, så att ljudet studsar, förklarar Thomas. I den ljudabsorberande färgen finns det porer som dämpar ljudet.

-Den färgen har samma egenskaper som tegel, som också är ljudabsorberande. Det förekommer att man målar vanlig färg på tegel, och ser jag det så gråter jag!

Restaurangchefen Jeanette njuter av den nya akustiska miljön på Makalös:

-Jag har jobbat på olika krogar i 25 år. Ofta har man kommit hem efter en kväll med för mycket och för högt ljud och varit väldigt trött, med tryck i hela huvudet och sus i öronen. Det slipper jag nu.

Jag träffar också två damer som njuter en eftermiddagsfika och ett glas vin på den diplomerade krogen i city:

-Vi går hit för att man kan samtala utan att skrika. Så är det inte på särskilt många ställen i dag.

För att få ljudkrogspriset ska man inte bara ha en samtalsvänlig lokal – maten ska förstås och också vara bra. Det är den på Makalös, som har en helfransk meny (ett säkert tecken!), med alla accenterna på rätt ställen dessutom.

Kometen i Göteborg och Stadshuskällaren i Stockholm fick hedersomnämnanden.

Har du själv tips på samtalsvänliga restauranger – eller skräckexempel på motsatsen! – så här gärna av dig hit till bloggen, eller till matro.nu.

Restaurangchefen Jeanette (t.h.) och frukostansvariga Mariza kan jubla hur högt som helst över priset. Det stör inte ljudnivån på den här krogen…

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. januari 2020 (4)
 2. december 2019 (8)
 3. november 2019 (6)
 4. oktober 2019 (4)
 5. september 2019 (5)
 6. augusti 2019 (7)
 7. juli 2019 (8)
 8. juni 2019 (9)
 9. maj 2019 (7)
 10. april 2019 (4)
 11. mars 2019 (7)
 12. februari 2019 (7)