News55

Iskallt gott i värmen

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 25 juli 2018Publicerad: 25 juli 2018

Pust och puh - men så härligt att få matcha värmen med kylskåpskall gazpacho! Enkelt och gott. Här är recept - både grönt och rött.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vår kompis Christine gör en enkel, jättegod variant. Hon kör i mixer bitar av en gurka, en gul lök, två gröna paprikor, ett par klyftor vitlök, ett par skivor vitt bröd, en till två dl olivolja och en skvätt vitvinsvinäger. Smakar av med salt, peppar och paprikapulver. Serverar med brödkrutonger och ett fint hack av lök och paprika i olika färger.

En annan grön variant kunde man ta del av här på sajten redan förra sommaren: Mixa två avokado, två gröna paprikor, en urkärnad gurka, en gul lök, en pressad vitlöksklyfta, en näve finhackad persilja (krus eller blad), två skivor vitt bröd, en kruka basilika, en dl olivolja och en till två dl vatten. Krydda.

En riktigt smakrik, röd gazpacho fick jag receptet till av mästerkocken Roland Persson: han använder sex mogna tomater, bitar av en gurka, en stor röd paprika, en stor färsklök och två-tre vitlöksklyftor, som han fräser i olivolja tills det mjuknar och får lite färg och sen mixar med en dl vatten, en dl olivolja, en tsk sambal oelek samt salt och vitpeppar. Låter allt svalna och mixar några sekunder till. Soppan får en god, rostad smak.

Man kan också rosta grönsakerna i ugnen innan man mixar dem.

För att fixa en god gazpacho behöver man förstås inte följa recepten exakt. Man provar sig fram, det är ju det som är en del av charmen med matlagning!

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS