Jill Johnson bytte Nashville mot Kreta - här är hennes tips om bästa maten! - News55
Annons
Annons

Jill Johnson bytte Nashville mot Kreta – här är hennes tips om bästa maten!

Maten som ger ett långt och friskt liv – och dessutom är god – den finns på Kreta.

Det har countrydrottningen Jill Johnson upptäckt, och det har hon skrivit en bok om.

Här kommer några tips och ett recept ur den!

Annons

Jill, som gärna styrt kosan till Nashville i USA och gjort fina TV-program och skivor där, lockades för några år sen av väninnan och kollegan Maria Molin Ljunggren att resa åt andra hållet – till Kreta i den grekiska övärlden.

Hon blev alldeles fascinerad, och nu har de båda skrivit boken “Jills och Marias taverna – medelhavsmaten från vårt Kreta”.

Där kan man i inledningen läsa om en stor undersökning av livslängd och kostvanor i sju länder: USA, Finland, Holland, Japan, Italien, Jugoslavien och Grekland. Kreta klådde dem alla. Här levde man längst, hade minst antal hjärtsjukdomar och cancerfall.

Det beror på maten, säger forskarna. Kreta är medelhavskostens vagga. Här dominerar den nyttiga olivoljan, Den genomsnittlige kretensaren konsumerar mellan 30 och 40 liter olivolja per år. I Sverige använder vi mindre än en liter.

Kretas stolthet är ett olivträd som är mellan 2.000 och 3.000 år gammalt – och som fortfarande bär frukt!

Olivoljan tillsammans med enkla basvaror – tomater, auberginer, lök, bönor, frukt och vilda örter – är grunderna i Kretas kök. Fisk, fågel och kött kommer fram när det ska vara extra festligt.

På en pressträff för Jills och Marias kokbok på Taverna Mykonos i Stockholm i kväll serverades det goda små kretensiska rätter. Jag fastnade speciellt för ett tillbehör, som finns att köpa i Sverige, och som jag inte provat förr: risoni. Det är helt enkelt pasta, formad som små riskorn, som kokas och smaksätts med riven ost. Smakar alldeles utmärkt, påminner om risotto och passar till både kött och fisk.

I boken lagas risonin till en kretensisk lammgryta. Här hittar man också enkla men goda rätter eller tillbehör som kretensisk mandeldipp, fikonpaj, lammlägg med timjan och honung, moussaka, frikadeller i citronsås, apelsinkaka, valnötsmaränger och specialiteter som briam, saganaki, dàkos och annat som är rena grekiskan (!) men lättlagat.

Många av recepten kommer från kvinnor på landsbygden på Kreta. Några har Jill och Maria skapat själva. Här är ett som man frestas att prova: Marias kanelkyckling:

1 stor kyckling, gärna majskyckling, c:a 2 kg

olivolja

6-8 schalottenlökar, skalade

3 stora vitlöksklyftor, hackade

1/2 röd chili, finhackad

1/2 dl hackad persilja

3 kanelstänger

5 dl rött vin

1 burk hela tomater à 400 g

4 lagerblad

2 hönsbuljongtärningar

2 stora morötter, skalade och skurna i bitar

1/2 röd paprika, urkärnad och skuren i bitar

1/2 gul paprika, urkärnad och skuren i bitar

1 msk strösocker

2 tsk salt och nymalen svartpeppar

Skölj och torka av kycklingen. Salta och peppra ordentligt.

Hetta upp mycket olivolja i en stor gryta (en som rymmer minst 3 liter). Lägg i kycklingen och bryn på alla sidor.

Tillsätt hela schalottenlökar, vitlök, chili, persilja och kanelstänger. Blanda runt allt och bryn ytterligare någon minut.

Häll på c:a 2 dl vin och låt det koka ner till hälften. Tillsätt tomater och lagerblad. Smula ner buljongtärningarna, blanda och peppra ordentligt. Låt puttra 5-10 minuter.

Tillsätt mrötter, paprika, socker, resten av vinet och ännu en generös skvätt olja. Låt sjuda på svag värme under lock tills kycklingen börjar falla isär, c:a en timme. Smaka av med salt och peppar. Späd med vatten om det ser ut att bli torrt. Kolla om det behövs mer salt.

Garnera med extra persilja och servera t.ex. med klyftpotatis.

Det är också gott att skära kycklingen i grova bitar och servera som kycklinggryta.

Den ska jag laga till helgen! Och sen försöka leva som en kretensare…

 

 

 

 

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

Arkiv

  1. juni 2019 (5)
  2. maj 2019 (7)
  3. april 2019 (4)
  4. mars 2019 (7)
  5. februari 2019 (7)
  6. januari 2019 (7)
  7. december 2018 (10)
  8. november 2018 (6)
  9. oktober 2018 (8)
  10. september 2018 (8)
  11. augusti 2018 (7)
  12. juli 2018 (9)