Julen är över - nu köper vi julskinka! - News55
Annons
Annons

Julen är över – nu köper vi julskinka!

Julen är förbi – nu är det läge att köpa julskinka!

Tänk så mycket gott man kan göra…

Annons

Är du nöjd med din julskinka? Hur valde du ut den?

Gissningsvis är det många som följer tidningarnas skinktester. Jag gör det – men är ibland lite misstänksam. Särskilt när resultaten pekar åt alla möjliga håll.

Men en skinka som “alla” gav högt betyg i år var COOP:s vanliga kokta. Jag jagade den på flera ställen, men den var slut, uppenbarligen hade många följt testerna.

En som köpte den var kompisen Bengt Jansson, marknadschef på Expressen i många år. Men han blev grymt besviken. Så här skriver han: “Hur många bitar är den här ihoppressad med? Rena lapptäcket. Fi donc!”

 

Nä, den ser ju inte kul ut.

Själv blev jag närmast desperat dan före dan och valde till slut Scans rapsgrisskinka. Den var utmärkt, saftig, mör och välsmakande. Framförallt om man lyckas med det avgörande momentet: att skära riktigt tunna skivor.

Men egentligen är det ju nu vi ska köpa rejält med julskinka. Priserna är halverade, minst, vissa säljer kvarblivna julskinkor för neråt 30 kronor kilot.

Och tänk så mycket gott man kan göra av skinkrester! Brukar plocka fram många varianter här på bloggen. Några av dem:

-Skinklåda, gratinerad, med pasta och grädde eller potatis och äggstanning.

-Croque-monsieur: bröd-skinka-tomat-ost, gratineras gyllenbrun.

-Drömskinka: strimlor eller skivor av skinka i tomat- och vitvinssås, gratineras med ost.

-Ugnspannkaka med skinka och lingonsylt.

-Sallad med klassiska ost-skinka-tomat i vinägrett och kanske champinjoner, äpple, avokado…

-Skinkburgare: bröd, skinka, sallad, tomat, lök, senap, ketchup – kanske toppad med stekt ägg.

Och så vidare…

God fortsättning!

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

  1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

  1. juli 2019 (6)
  2. juni 2019 (9)
  3. maj 2019 (7)
  4. april 2019 (4)
  5. mars 2019 (7)
  6. februari 2019 (7)
  7. januari 2019 (7)
  8. december 2018 (10)
  9. november 2018 (6)
  10. oktober 2018 (8)
  11. september 2018 (8)
  12. augusti 2018 (7)