Kalvnjure i konjaksspetsad senapsgräddsås - SÅ gott! - News55
Annons
Annons

Kalvnjure i konjaksspetsad senapsgräddsås – SÅ gott!

Kalvnjure i senaps-konjak-gräddsås med brynta kantareller – mmm…

Varför äter vi så lite inälvor?

Annons

Ja, varför? Tänk grillad kalvlever med bacon och kapris, eller ljummen kycklinglever i en sallad med råa champinjoner, ruccola, tomat, äggklyftor osv, eller den här kalvnjuren…

… som det inte var lätt att få tag i. Hittade en fryst liten njure i ett hörn av det stora matvaruhuset, stekte den i smör, saltade, pepprade, hällde på grädde, dijonsenap, lite köttfond och en matsked konjak och lät såsen koka ihop några minuter. På slutet fick den sällskap av en näve nyplockade, brynta kantareller och lite stekt lök.

Himmelskt gott! T.o.m. min fru, som inte skulle kunna tänka sig att bita i en njure, älskade såsen och åt den med sked.

Dessutom så lättlagat. Samt rikt på järn och andra nyttigheter.

Inte så dyrt heller. Och ännu billigare – men lika god – var den grisnjure som mamma lagade förr i världen. Men när och var såg man senast den råvaran?

I var och varannan matbutik och på massor av krogar i södra Europa har man lever och njure. Men här i Sverige inskränker sig utbudet av inälvsmat oftast till inplastad leverpastej.

Trist.

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

  1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

  1. augusti 2019 (5)
  2. juli 2019 (8)
  3. juni 2019 (9)
  4. maj 2019 (7)
  5. april 2019 (4)
  6. mars 2019 (7)
  7. februari 2019 (7)
  8. januari 2019 (7)
  9. december 2018 (10)
  10. november 2018 (6)
  11. oktober 2018 (8)
  12. september 2018 (8)