Klassiska Cassi - som att kliva rakt in i 50-talet (med unik pommes frites...) - News55
Annons
Annons

Klassiska Cassi – som att kliva rakt in i 50-talet (med unik pommes frites…)

På den här ganska anspråkslösa grillbaren har kungligheter, världsstjärnor och vanliga människor köat i god demokratisk ordning vardag som helgdag – i 65 år.

Här gjordes också norra Europas bästa pommes frites. Hemligheten? Den kan du läsa om här!

Annons

Cassi på Narvavägen i Stockholm är en av Sveriges första grillbarer, öppnad i november 1954. Och det känns som om ingenting har förändrats, förutom priserna förstås. Den steak minute som kostade 2:50 i början är nästan 100 gånger dyrare i dag. Men fortfarande prisvärd, här håller allt hög kvalitet.

Kolla menyn! Visst är deet en sån, där man i princip skulle vilja ha allting!

Pommes frites serveras till de flesta rätterna. Cassis pommes var i decennier den bästa som fanns att få norr om Paris. Krogen hade en heltidsanställd pommes-frites-makare, vars enda uppgift var att skala och skära potatis. och att förfritera den, dagarna i ända.

Varför blev den så god? Lugn, vi kommer till det.

Men med tiden blev det för dyrt att göra egen pommes frites på det gamla sättet. Vi är säkert många som sörjer det ohyggligt (även om dagens pommes frites på Cassi är mer än ok).

Den hemslagna bearnaisen var – och är fortfarande – alldeles utsökt.

Ryktet om den nya självserveringen på Östermalm spred sig snabbt. Och “alla” gick dit: Sickan Carlsson, Alice Babs, Olof Palme, Hasse Alfredson, Magnus Härenstam, Siw Malmkvist, Carola, Björn Borg, Dolph Lundgren, Jonas Gardell, Loffe Carlsson, Petter och diverse kungligheter, samt helt vanliga stockholmare och turister. Samtliga snällt och demokratiskt köande framför disken med brickor, bakom vilken kockarna stod och lagade maten à la minute.

Fräschare kan det inte bli. Och ibland kan det faktiskt vara skönt att slippa sitta vid ett bord och vifta mer eller mindre förgäves på serveringspersonalen och sen vänta alldeles för länge på maten.

Det har just kommit ut en bok om Cassi, där man kan läsa det mesta om denna eviga klassiker. T.ex. finns här foton på lappar som stamgäster satte upp på fönstret när krogen skulle fräschas upp i början av 2000-talet: SNÄLLA NI, RENOVERA INTE! VI VILL HA DET SOM DET ALLTID HAR VARIT!

Och 50-talsandan finns kvar, skapad av Yves Fitoussy, en oefterhärmlig färgklick vid stekhällarna, som vrålade franska hälsningsfraser till stamgästerna i samma ögonblick som de steg över tröskeln. I dag är det hans barn Pia, Michel och Raphael som driver restaurangen.

Hur var det då med Cassis pommes frites?

Jo – i början förfriterade man den i nötfett. På den tiden köpte krogen in hela och halva djur, som man styckade själv. Det fett som blev över smälte man ner. Sedan fick potatisstavarna förkoka i fettet innan man slutfriterade dem  i olja. Resultatet blev magiskt gott och frasigt, ojämförbart med dagens frysta industripommes av olika slag som nästan alla krogar serverar.

Att träda in på Cassi är fortfarande som att kliva rakt in i 50-talet och uppleva lite av det bästa från den tiden!

 

 

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. februari 2020 (6)
 2. januari 2020 (4)
 3. december 2019 (8)
 4. november 2019 (6)
 5. oktober 2019 (4)
 6. september 2019 (5)
 7. augusti 2019 (7)
 8. juli 2019 (8)
 9. juni 2019 (9)
 10. maj 2019 (7)
 11. april 2019 (4)
 12. mars 2019 (7)