News55
Detta är en sponsrad artikel

Köpesill eller egen? Här är svaret!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 24 juni 2017Publicerad: 24 juni 2017

Aldrig i livet att jag köper färdig sill, skrävlade jag före  midsommar. Men den föresatsen sprack i år. Så på buffén stod det åtta köpesillar och två hemlagade. Gissa vilken som var godast!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alltså, ibland hinner man inte allt. Inte ens något så nödvändigt som att göra sill. Så var fallet i år. Så det fick bli en snabbturné till olika fiskdiskar för besiktning och inköp. Det blev roslagssill och lime- och basilikasill, senapssill, vitlökssill, örtgravad sill, drömsill och nånting mer från fyra olika affärer (den lilla fiskaffären på Storskärsgatan, Melanders i hallen, Fiskeläget vid Hötorget, ICA Norrtälje och någon mer), och tillsammans med egen inlagd sill (nån ordning får det vara) och currysill samt inlagd strömming från eget fiske blev det en riktigt anständig midsommarbuffé. Självklart också med Jansson och inkokt och hemgravad lax samt en marinerad böckling, som är ett krav från familj och gäster..

Och så färskpotatis – och apropå den: är det fler som tycker att den blivit bättre på senare år? Tyckte tidigare att den var blöt och jordsmakande och ganska värdelös ända fram till mitten av juli, men nu har det dykt upp fast och fin färskplugg redan till midsommar. Kanon. Särskilt den där sorten som är lite gulaktig.

Nå, vilken sill vann midsommarracet  i år? Måste erkänna att förstaplatsen kneps av en av köpesillarna: den krämiga roslagssillen från ICA Kvantum i Norrtälje.

Inget att skämmas för. De hemlagade kom inte långt efter.

(Fast notera att de köpta sillarna kom från riktiga fiskaffärer. Vid ABBAs tiokronorsburkar, fullspäckade med konserveringsmedel, går gränsen).

Hur som helst: sill är livet! Vi kommer att låtsas att det är midsommar ett bra tag till…

 

ANNONS