Likören som är magisk - sägs det... - News55
Annons
Annons

Likören som är magisk – sägs det…

Här är drycken från Lettland som säljs som likör men också sägs bota det mesta från magont till snuva och bakfylla: den lettiska brunsvarta, sprit- och smakstarka Black Balsam.

Den ska t.o.m. ha räddat livet på en rysk kejsarinna. Men källan är grumlig, det var 1752…

 

Annons

 

Black Balsam innehåller 24 olika örter, kryddor, oljor, blommor och bär. En apotekare i Riga skapade den 1750, och i Lettland är den numera något av nationaldryck. Jag provade den på flyget mellan Riga och Stockholm i dag utan att lida av vare sig snuva, magont eller bakfylla,

Möjligen kan jag känna en släng av det senare i morron, för jag provade två sorter plus en öl och en skvätt vin.

Den första var originalet och smakade lite som Fernet Branca, fast inte lika hemskt. Den andra var smaksatt med svarta vinbär och var nästan god.

Den finns överallt i Lettland, inte minst på de ställen som bär det för raljanta svenskar vansinnigt roliga och TV-associerande namnet “Café Bärs”.  Bärs är nämligen det lettiska ordet för bar. Och där, liksom på finare ställen, kan man prova sig fram med en mängd drinkar som innehåller Black Balsam.

Många letter tycker mycket om den, men frågan är om Katarina II tänkte så mycket på smaken när hon drack den rent under ett besök i Riga 1752. Hon var svårt magsjuk och man trodde att hon skulle stryka med, men hon tillfrisknade – om det var den svarta likörgeggans förtjänst får vi aldrig veta, men i marknadsföringen är man förstås övertygad om det…

Jag drack inte bara den “magiska” likören på planet utan åt också förbeställd mat. Air Baltic är ett av de få flygbolag som har en hel meny man kan välja från. Ombord fanns det att köpa tapasbricka, ostbricka, kyckling i asiatisk sås med ris och ytterligare en varmrätt, som jag glömt (kan vara likörens fel). Man kan också förbeställa från nätet, på längre flygningar finns det uppåt 70 rätter (!) att välja mellan. Utmärkt initiativ! På den här korta turen kunde man beställa detta, som jag betalade i förväg (c:a 140 kronor):

En liten bit varmrökt lax av bra kvalité, lite grönsaker, ett bröd och en mini-miniflaska vitt vin samt en kaka och kaffe.

Sen måste alltså den 45-procentiga likören testas, det fick bli två små flaskor à fyra cl. Inte mycket, men starkt! Mina tankar gick till Katarina den II. Undrar hur mycket hon drog i sig?

 

 

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. februari 2020 (7)
 2. januari 2020 (4)
 3. december 2019 (8)
 4. november 2019 (6)
 5. oktober 2019 (4)
 6. september 2019 (5)
 7. augusti 2019 (7)
 8. juli 2019 (8)
 9. juni 2019 (9)
 10. maj 2019 (7)
 11. april 2019 (4)
 12. mars 2019 (7)