Ljuvlig, lyxig nässelsoppa! - News55
Annons
Annons

Ljuvlig, lyxig nässelsoppa!

Vilken lycka att få plocka ingredienser till en av de godaste (och billigaste och nyttigaste) soppor som finns – nässlor – och lyxa till anrättningen med lite vispgrädde!

 

Annons

Vackert gröna nässlor tittade upp för några dar sen i våra trakter. Det tog högst en kvart att få ihop två liter.

Hade man grädde i nässelsoppan förr i världen? Vill minnas att de gamla husmödrarna bara kokade soppan på nässlor, vatten, salt och peppar, oftast med en liten redning på smör och mjöl.

I år gjorde jag premiärsoppan så här:

1-2 liter nässlor

1½ liter vatten

1-2 tärningar kycklingbuljong

1-2 dl vispgrädde, och gärna en matsked crème fraiche, eller två (inte den magra)

En klick smör

1 msk vetemjöl

salt, peppar

Skölj nässlorna väl i flera vatten. Koka upp vatten och bujongtärningar. Tillsätt nässlorna. Koka i två-tre minuter. (Inte mer, då blir soppan gråaktig).

Låt svalna något, ta upp nässlorna och hacka dem. Spar kokvattnet.

Häll nässelhacket, grädden, smörklicken, lite crème fraiche, om du vill, och en del av vattnet i en mixer. Tillsätt mjölet. Mixa till slät konsistens, häll i resten av vattnet och mixa några sekunder till.

(Mer koncentrerad smak blir det om man kokar ner nässelspadet till hälften innan man häller det i mixern).

Häll tillbaka den mixade soppan i kastrullen, koka upp hastigt och justera smaken med vitpeppar och lite salt, om det behövs (buljongtärningarna är salta).

Servera med kokt ägghalva eller ännu hellre ett pocherat ägg i soppskålen.

För dubbel lyx och lite skummande konsistens provade jag att hälla över en blygsam skvätt torrt mousserande vin i soppan i serveringsögonblicket. Överkurs, såklart, men lite kul.

Ännu festligare blir det med en gratinerad ostsmörgås bredvid. Annars duger det fint med en knäckemacka med ost.

Våren är här!

Annons

Långt från allfarvägarna: en toppkrog!

Pssst! Har hittat en lysande liten krog, en bra bit från all ära och redlighet (ja, förlåt, ni som bor i lilla Östhammar…)!

Nå. Om sanningen ska fram är det fler som har hittat den.

-Vi har fullt jämt, säger den strålande hovmästarinnan och ägaren, när hon möter i dörren till villan i Östhammar, där det skapas gastronomi på hög nivå, men till hyggliga priser.

 



En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

Arkiv

  1. maj 2019 (6)
  2. april 2019 (4)
  3. mars 2019 (7)
  4. februari 2019 (7)
  5. januari 2019 (7)
  6. december 2018 (10)
  7. november 2018 (6)
  8. oktober 2018 (8)
  9. september 2018 (8)
  10. augusti 2018 (7)
  11. juli 2018 (9)
  12. juni 2018 (7)