Lockande lyx i NK:s nya saluhall - News55
Annons
Annons

Lockande lyx i NK:s nya saluhall

Det ska vara en saluhall i år.

I dag öppnar den nyaste, tjusigaste och förmodligen dyraste hallen i gamla, ärevördiga NK i Stockholm.

Tillsammans med hundratals andra var jag där i går. Såg knappt maten för alla kändisar som trängdes runt diskarna. Men med vältränade pensionatsarmar lyckades jag proväta det mesta från ostron till kakor, och jag slickar mig fortfarande om munnen.

Annons

När Josef Sachs grundade Nordiska Kompaniet 1902 hade han en vision: NK skulle vara en kommersiell och kulturell teater – en scen för samtiden. Och NK Livs – som det hette förut – drog redan från början till sig handlande stockholmare, mestadels av den mer välbeställda sorten. Nu gäller det att locka ner både den bredare och den burgnare publiken – och man har varken sparat på möda eller pengar. Lyx och vardagsvaror finns i överflöd i de nya, ljusa och öppna lokalerna.

Eftersom man städslat Micael Bindefeld som invigningsgeneral blev det förstås ett öppningsevent i toppklass.

Redan vid entrén möttes man av ett ostronberg hos krögarkungarna Melanders, som lagt beslag på säkert en fjärdedel av ytorna med sina fisk- och delikatessdiskar, restaurang med specialiteten grillad hummer och bar.

Längre in träffar jag krögaren och köttkungen Johan Jureskog, som tar sin restaurang AG till NK. Helt opåverkad av aktuella grönsakstrender exponerar han exklusiva och toppklassade köttstycken till förvånansvärt hyggliga priser. Och han välkomnar köttdebatten:

-Den är bra! Vi ska lära oss att äta bra, svenskt kött från djur som mår bra och vårdar landskapet.

Hos Johan bjuder köttgrossisten och matprofilen Mariano Rodriguez på pata negra i världsklass, uppskuren av en spansk branschstjärna som flugits in till Stockholm för ändamålet:

Mariano visar hur en äkta spanjor intar sin pata negra, med vidöppet gap, så att delikatessen hamnar långt bak i gommen, där smaklökarna sitter…:

Den gastronomiska synden går nästan att ta på här. Krämiga ostar, exotiska frukter och svällande tårtor vart man än vänder sig. Och så – för balansens skull, kan man tänka – en stor hälsohörna med smårätter och drycker som nyttiga alternativ. Har man hört ett fyndigare namn än Fröken Flora?

Hälsohandlaren heter f.ö. Doktor Mat. Lysande.

Flera saluhallar har öppnat i Stockholm och andra städer de senaste åren. Och inom något år ska nya Östermalmshallen ha efterlängtad premiär.

Finns det utrymme för alla?

Återstår att se. För en som älskar mat är i alla fall en vandring i en välfylld saluhall lika lustfylld som jag föreställer mig en promenad i Sankte Pers ljuva domäner.

Fast det är möjligen lättare att komma in i hallen.

Bland hundratals gäster på saluhallsinvigningen fanns Victoria Silvstedt, finansmannen Fredrik Lundberg, Kristin Kaspersen och TV-kockkollegerna Alexandra Zassi och Johan Jureskog (bilden).

Ännu en krog i Melanders imperium! Erik Molinder har rätt att vara stolt.

 

Annons

Hurra: en krog utan plågsam ljudnivå!

Att gå på krogen kan vara en plåga – framförallt för äldre: dånande musik och prat på vrålnivå i en lokal som är en akustisk katastrof. Att försöka föra ett samtal kan vara omöjligt.

Nu ska alternativen lyftas fram! I dag utsågs Sveriges bästa samtalsvänliga restaurang.En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. februari 2020 (5)
 2. januari 2020 (4)
 3. december 2019 (8)
 4. november 2019 (6)
 5. oktober 2019 (4)
 6. september 2019 (5)
 7. augusti 2019 (7)
 8. juli 2019 (8)
 9. juni 2019 (9)
 10. maj 2019 (7)
 11. april 2019 (4)
 12. mars 2019 (7)