"Lunch utan snaps kallas frukost" - visst känns det att vi är i Danmark... - News55
Annons
Annons

“Lunch utan snaps kallas frukost” – visst känns det att vi är i Danmark…

Nu har vi mött våren (nåja) i Köpenhamn. Och gått på en ny restaurang.

Tja, ny och ny… den är faktiskt från 1877. Den har bara öppet till lunch, och den hävdar att den har stans bästa service (på danska “betjening”).

Det kan nog stämma. Och servicen är t.o.m. bättre än maten – som i sin tur är mer än ok.

Annons

Schönemann är mysig och gemytlig i sin källarlokal, som man kan få vänta på att inta om man kommer före beställd tid.

Budskapet är alltså: vänta utanför tills vi släpper in er! Gäller även vid dåligt väder.

Väl insläppt möts man av flera budskap.

I klockren översättning: en lunch utan snaps kallas frukost.

Jag hade inga problem med att ta till mig budskapet. Och jösses vad snaps det finns på Schönemann:

Maten då? Ja, som vanligt på danska smörrebrödskrogar är den vackert presenterad. Sillen var snygg men i ättiksstarkaste laget.

Mycket pynt…. men det döljer sig alltså väldigt smakstarka sillar under. I stora filéer, de hade varit aptitligare skurna i bitar.

Sen kom smörrebröden in i en aldrig sinande ström. Om sillen var stark så var kycklingsalladen betydligt tamare, tyckte hustrun. God, tyckte jag. Och den friterade rödspättan, som på många danska krogar kan vara ganska torr och intetsägande, var frasig och fin här:

Och råbiff är alltid råbiff. För några tior extra kan man få den blandad med en matsked konjak.

Många av smörrebröden på Schönemann är skruvade med mer eller mindre innovativa tillbehör och är då uppkallade efter diverse danska kändisar. Men vi var fega och valde alltid de klassiska alternativen.

Och snapsen? Ja, själv tycker jag att Bröndum är oslagbar till den här maten. Men jag testade också ett par av krogens hemkryddade specialiteter. Varianten med djup smak av valnöt var suverän, den med saffran inte riktigt lika god.

Allra bäst på Schönemann tyckte vi var deras egna, bärnstensfärgade  och ljuvligt aromatiska lageröl. Och den snälla servitrisen satte sig oombedd att skriva upp var i Köpenhamn man kan köpa den (bara på ett enda ställe). Byens bedste betjening – ja, hon kvalar in till den titeln.

 

Annons

Lockande lyx i NK:s nya saluhall

Det ska vara en saluhall i år.

I dag öppnar den nyaste, tjusigaste och förmodligen dyraste hallen i gamla, ärevördiga NK i Stockholm.

Tillsammans med hundratals andra var jag där i går. Såg knappt maten för alla kändisar som trängdes runt diskarna. Men med vältränade pensionatsarmar lyckades jag proväta det mesta från ostron till kakor, och jag slickar mig fortfarande om munnen.



En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

  1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

  1. november 2019 (4)
  2. oktober 2019 (4)
  3. september 2019 (5)
  4. augusti 2019 (7)
  5. juli 2019 (8)
  6. juni 2019 (9)
  7. maj 2019 (7)
  8. april 2019 (4)
  9. mars 2019 (7)
  10. februari 2019 (7)
  11. januari 2019 (7)
  12. december 2018 (10)