Lyssnar på Edward Blom i radio: matlyckan sprider sig i kroppen, och banala brunsåsen blir en delikatess - News55
Annons
Annons

Lyssnar på Edward Blom i radio: matlyckan sprider sig i kroppen, och banala brunsåsen blir en delikatess

Å, vad glad man blev! Och hungrig!

Orsaken var Edward Bloms vinterprogram i P1 härom dagen. Att i tider när bantningsråd, pekpinnar och larmrapporter står som spön i backen få höra 90 minuters ohämmad hyllning till matlust och ätandets glädje var verkligen en skön upplevelse.

Annons

Om du är matentusiast – och det är du ju, annars skulle du inte följa den här bloggen? – så klicka fram Edwards eterburna gastronomiska orgie och känn hur matlyckan sprider sig i hela kroppen.

Tur att kylskåpet inte är mer än några meter bort, och att det fortfarande finns en del godsaker kvar där efter julen…

Kulturhistorikern och gastronomen Edward Blom är annorlunda, säkert en förarglig provokation för alla som anser att självspäkning är livets mål. Han vågar hylla det feta, det goda, det extravaganta. Han vågar erkänna att han genom hela livet lagt mycket pengar på dyr mat, även om han egentligen inte alltid haft råd. Han vågar också stolt utnämna sig till mästare på brunsås.

Brunsås, låter det banalt? Kan den verkligen göras till en delikatess? Jag ringde upp Edward.

-En god brunsås är underbart, utbrast han.

Och här är hans knep:

Fräs smör och mjöl en stund, så att mjölsmaken försvinner. Tillsätt köttsky. I nödfall färdig köttbuljong men allra helst hemkokt, förstås. Har man kokat kött, reducerar man ner kokspadet till en god, koncentrerad  buljong. Har man stekt kött, vispar man ur pannan noga med lite vatten eller grädde. Sen tillsätter man tjock grädde och kokar tills såsen reducerats duktigt. Koka gärna såsen i minst en halv timme, gärna en hel. Justera konsistensen med mer grädde. Sen kommer den viktiga avsmakningen: med soja, kanske lite svart vinbärssaft, madeiravin och örtkryddor. Och så avslutar man med en rejäl klick smör.

Detta blir en himmelsk sås, lovar Edward. Och jag tvivlar inte en sekund på det!

 

(Foto: Gunilla Kinn Blom)

 

 

Annons

En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

Arkiv

 1. maj 2018 (5)
 2. april 2018 (9)
 3. mars 2018 (10)
 4. februari 2018 (7)
 5. januari 2018 (6)
 6. december 2017 (11)
 7. november 2017 (8)
 8. oktober 2017 (12)
 9. september 2017 (7)
 10. augusti 2017 (9)
 11. juli 2017 (7)
 12. juni 2017 (7)