Magiska natten gav full utdelning - och ett överraskande, ilsket nyp... - News55
Annons
Annons

Magiska natten gav full utdelning – och ett överraskande, ilsket nyp…

Vilken magisk natt och vilken upphetsande morron – inklusive ett rejält nyp!

Av en ilsken kräfta, alltså. Och de var många. Under den trolska natten fyllde de burarna till sista plats, närapå.

Annons

Det var alltså kräftfiske i Bergslagen i går. I bedövande vackra vattendrag sänkte vännen Pelle och jag 24 burar, agnade med gädda. Sen var det darrande väntan som gällde.

Att vänta på morgonen och på att få ta upp kräftburarna måste vara som att ligga vaken natten före bröllopet och vänta på bruden. Spännande, pirrigt, exalterat.

Här fick vi nästan hundra brudar. Och ungefär lika många hanar.

20160902_083317

Och det är ju tjejerna man är ute efter, eller hur? Romstinna och välmatade som de är just nu (till skillnad från när premiärfisket inleddes för en månad sen).

Fast ilskna var de. Jag fick ett rejält nyp i näsan av en stor rackare, när jag höll upp henne till närmare – för nära – beskådande. Men vad gör det en sån här dag?

Det var en sagolikt vacker morron. Solen gick upp över de mörka, klara bergslagsvattnen, och grönskan hängde lummigt över strandkanterna. Och ingen bur var tom!

20160902_080046

Vissa var t.o.m. så fulla man kan begära. Över 20 kräftor i flera stycken:

20160902_080042

Djärv – en del kallar det naiv – optimist som jag är hade jag redan i förväg köpt lassvis med krondill. Så nu ska stora grytan fram.

Och sen… åhhhh!

Annons

Årets mest spännande natt…

Spänningen går nästan att ta på: i trolska vatten i Bergslagen har kräftburarna sänkts ner för ett par timmar sen. Känslan att vänta på gryningen och under tiden fantisera om stora, fina fångster är magisk.

Sista frukosten?

För fyra månader sen var njutningen total: årets första frukost på bryggan!

Tiden har gått svindlande fort: i dag var det läge att avnjuta den bryggfrukost som kan vara den sista. 23 grader varmt, vindstilla, spegelblank havsvik, alldeles tyst, precis som i våras. Och te, juice, fil med bär, gott bröd från bageriet i byn, skinka från gårdsbutiken och ägg från bondgården – som  i våras. Vilket känns som alldeles nyss.

Sommarens sista, värmedallrande dag(ar). Hjälp, jag vill inte vänta åtta månader på nästa!

 



En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

  1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

  1. februari 2020 (6)
  2. januari 2020 (4)
  3. december 2019 (8)
  4. november 2019 (6)
  5. oktober 2019 (4)
  6. september 2019 (5)
  7. augusti 2019 (7)
  8. juli 2019 (8)
  9. juni 2019 (9)
  10. maj 2019 (7)
  11. april 2019 (4)
  12. mars 2019 (7)