News55

Mat, dryck och musik - häng med!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 07 juni 2018Publicerad: 07 juni 2018

Smakar mat bättre med musik? Vilket är världens bästa ostron? Kan man göra glass med messmör, gin eller dill? Häng med på en av världens största matfestivaler, så kanske du får svaren!  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Smaka på Stockholm” pågår i Kungsträdgården veckan ut. Namnet är egentligen missvisande – här kan man smaka på hela världen. burritos från San Francisco, husmanskost från Balkan, skaldjur från Göteborg, SM-vinnar-pizza från Umeå, indiska grytor, amerikansk glass, thailändsk wok, engelsk pubmat och strömming från skärgården. Bland mycket annat.

Här bjuds också på framtidens mat. Som till stor del är vegetarisk:

-Av 36 hamburgare på matfestivalen är 17 vegetariska eller veganska,  berättar mässgeneralen Johan Turesson.

Jag rivstartade dagens matrace på Smaka på Stockholm med något av det godaste som finns: nystekt strömming med potatismos:

Kan även fås på knäckebröd, vilket ju också är en delikatess.

Fortsatte på den marina linjen med att prova ostron hos Sjömagasinet från Göteborg, som gästar stockhomsfestivalen för fjärde året i rad.

ANNONS

-Här är världens bästa ostron, lovade mästerkocken Gustav Trägårdh, som hade flinka dottern Lovisa och glada Mira till hjälp.

-Det är ett litet ostron från Grebbestad, som heter giga. En upplevelse.

Kan bara hålla med. Gigantiskt gott!

Stack emellan med en portion fish & chips hos en engelsman som fått pris för just den rätten. Och fisken var faktiskt saftig och utmärkt.

Men när killen ville ha en tia för en extra miniklick remouladsås, knallade jag vidare.

En hel gata med food truck-käk finns på Smaka på Stockholm:

ANNONS

Och många av Stockholms toppkockar kan man möta i Kungsan de här dagarna. Flera har tagit med sig en del av krogen:

T.o.m. Svenska Akademiens stamkrog är på plats. Men jag såg ingen Horace.

När sötsuget sätter in efter matfrossandet lockar Augusta Janssons Karamellfabrik med massor av godis:

ANNONS

Mera sött: i ett av tälten kan man provsmaka glass från Long Island utanför New York – med fantasifullt innehåll som punsch och dill, eller blåbär och dragon, gin och rabarber, raps och citron eller jordärtskocka (!).

Flytande godis är det heller ingen brist på. Stockholms första destilleri presenterar sitt prisbelönta och mycket goda gin. Ett  har smaktoner av vanilj och lagras på ekfat. En helt ny variant är ett rosa (!) gin gjort på bl.a. rosenblad och rabarber, “Pink” heter det.  2.000 flaskor släpptes på systemet häromdan och tog slut på några timmar. Calle Wikner är en ung civilingenjör som sadlade om för ett par år sen och började brassa gin istället på sitt eget Stockholms Bränneri. Han har lyckats skapa en alldeles utmärkt produkt:

Detta goda gin matchas perfekt av festivalgrannen Agrikulturs helt suveräna snacks, skapade av de unga, framgångsrika kockarna Joel Åhlin och Filip Fastén. Fantasifullt och läckert; de trestjärniga små underverken längst ner på tallriken, t.ex., är  picklad kålrot. Rekommenderas!

En avdelning på festivalen handlar om food tech – framtidens mat. Här visar  Stockholm Vatten hur matresterna ska tas tillvara och bli till biogas och ny näring. Man får lära sig att sortera matavfallet rätt (35% av alla matrester kastas i onödan). Här kan man också delta i spännande forskning om hur musik kan påverka matupplevelsen:

Det är Örebro universitet och forskaren i matkunskap Johan Swahn som bjuder in alla som vill till att prova om musik gör att vi tycker annorlunda om maten. Nyfiket klev jag in och testade. Man får först äta bröd och sen choklad, med och utan musik i hörlurar, och ska sen betygsätta det man äter utifrån olika frågeställningar. Påverkar musiken smaksinnet?

ANNONS

Det finns alltså mycket som är spännande på Smaka på Stockholm. När jag gått några varv utbröt himmelska toner på scenen i form av en jättelik, svängig kör och orkester från Frälsningsarmén.

Härligt, Frälsis! Men nu var jag mätt, så jag kunde inte avgöra om festivalmaten smakade bättre till musiken…

 

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS