Mer spanskt kan det väl inte bli? - News55
Annons
Annons

Mer spanskt kan det väl inte bli?

Sangria, bodega, vingård med 5.000 plantor, spansk gitarr, paella, gambas al ajillo, tortilla espanol…

Var? Malaga? Nerja? Barcelona?

Nej – Lysekil!

Annons

Sommarsolen lyser in genom trädkronorna, den lilla vedgrillen sprider goda dofter, och glasen med välkyld San Miguel-öl och föredömlig skumkrona immar. Det är fredagskväll och fullsatt på Café Luna i utkanten av Lysekil.

Att ett genuint stycke Spanien uppstått här är resultatet av ett möte mellan svenska Anette och spanske Javier på Teneriffa 1996. Två år senare flyttade de till Sverige och numera driver de sin exotiska tapasrestaurang i Bohuslän.

Den som vill uppleva spanska semesterminnen på hemmaplan – nu när vi ska flyga mindre – gör det på bästa sätt här och börjar lämpligen med allla turisters favorit räkor i vitlöksolja:

Eller kanske de roliga små musslor som heter vongoles:

Man kan också sätta tänderna i en kyckling i mandelsås från Javiers mormors receptsamling:

De baconlindade dadlar som finns på alla spanska tapasbarer är fyllda med en cashewnöt och svepta i tunna skivor pata negra här på Lunas:

En annan trevlig rätt är carpaccio på tunt skivad mango med chèvre, parmesan, balsamicovinäger, nöthack och honung från egna bikupor.

Javier är också stolt över att kunna blicka ut över sin egen vingård, en av Europas nordligaste, med 5.000 plantor.

De flesta är fortfarande i utvecklingsstadiet, men några är fullvuxna och kommer att bära fina pinot noir-druvor ihöst:

Svensk – bitvis gåtfull – alkohollagstiftning hindrar Javier från att sälja sitt eget vin på sin egen krog (!), men ett smakprov tillåts han han bjuda på. Det doftar ljuvigt somrigt och har en frisk, fruktig smak. Och den som inte får köpa vinet kan i alla fall trösta sig med att ta hem en planta…

För att illusionen att man sitter i soliga Spanien ska vara fullkomlig, pratar personalen spanska. Javier behärskar f.ö. fem språk ytterligare, och vår glada servitris talar både italienska, spanska oxh engelska:

Lysekils eldsjäl Glenn “Glicko” Andersson var den som tipsade oss om denna sköna spanska enklav mitt i Bohuslän. Gracias, senor Glicko!

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. februari 2020 (5)
 2. januari 2020 (4)
 3. december 2019 (8)
 4. november 2019 (6)
 5. oktober 2019 (4)
 6. september 2019 (5)
 7. augusti 2019 (7)
 8. juli 2019 (8)
 9. juni 2019 (9)
 10. maj 2019 (7)
 11. april 2019 (4)
 12. mars 2019 (7)