Midsommarmatens dofter sprider sig.... - visst är det här en av årets skönaste och godaste höjdpunkter!? - News55
Annons
Annons

Midsommarmatens dofter sprider sig…. – visst är det här en av årets skönaste och godaste höjdpunkter!?

Så här i VM-tider undrar jag: finns det något VM i Janssons frestelse?

I så fall ställer jag upp.

Har tillbringar kvällen och halva natten med att laga midsommarmat.

Kan man ha roligare? Nej!

Annons

Här har gjorts fem sorters sill, kokats in lax, gravats lax, stekts köttbullar åt lilla Penny (2 år), marinerats böckling och sist men inte minst lagats en Jansson som inte är att leka med.

Sillen är det alltid lika spännande med! Blir den för lös? För hård? För salt?

Ingetdera i år, verkar det som. En av orsakerna tror jag är hur man vattnar ur den. Har kommit fram till att filéerna ska ligga i vatten i 12 timmar, varken mer eller mindre. Sen är de lagom färdiga för inläggning.

Vilket är lätt som en plätt. Gör det i stället för att köpa dem som ligger på burk och smakar  konserveringsmedel! Det är ju bara att koka en 1-2-3-lag (ättika, socker, vatten), tillsätta en påse sillkryddor, skivad rödlök och mycket dill, låta svalna och hälla lagen över bitar av den urvattnade sillen. Bör stå minst tre dagar i kyl. Byt gärna till ny lag efter halva tiden och lägg på färsk dill.

Sen väntar gästerna ivrigt på några varianter. I år ska de, förutom den traditionella vitlökssillen (pressa vitlök i en röra av crème fraiche och majonnäs, blanda ner sillbitar och låt stå minst ett dygn) och lite annat få en variant som kom till av en slump. Så här:

Jag hade rester av riven pepparrot efter en fiskmiddag häromdan, blandade dem i en röra av crème fraiche, tärningar av ett syrligt äpple och lite pressad citron. Rekommenderas!

Pepparrotssillen till vänster. Men varianterna i all ära (man kan ju göra nästan vad som helst med sill) – den inlagda är ju hela midsommarhelgens höjdpunkt! Den blir fin i år, det känns redan nu, med kraftig syra av ättikan och syndigt markant sötma. Och tydlig smak av kryddpeppar.

Kall inkokt lax är ju en höjdare också! Med kokt potatis och god sås på majonnäs, gräddfil och lite dijonsenap. Jag gjorde spadet extra vasst i år med både en rejäl skvätt ättika och några kryddpepparkorn.

Kul att det är suveräna extrapriser på laxen till varje storhelg. Förutom den här inkokta räckte en sida också till en rejäl bit honungs- och konjaksgravad lax. Klar för provsmakning i kväll!

Och så Jansson, då! Alla tycker väl bäst om sin egen, jag tycker bäst om min. Som mamma gjorde den, förstås. Med potatisen skuren i exakta, tändstickstjocka bitar, med mycket grädde, lite ansjovisspad och några generösa klickar smör ovanpå alltihop. Jag skulle kunna äta upp hela i natt,,,

Konsten är att gräva ut några matskedar och sen försöka platta ut resten, så att det inte syns att man varit där och nallat. Sen, med en kall pilsner, är man färdigförberedd och superladdad inför en av årets trevligaste mathelger.

Glad midsommar!

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. oktober 2019 (3)
 2. september 2019 (5)
 3. augusti 2019 (7)
 4. juli 2019 (8)
 5. juni 2019 (9)
 6. maj 2019 (7)
 7. april 2019 (4)
 8. mars 2019 (7)
 9. februari 2019 (7)
 10. januari 2019 (7)
 11. december 2018 (10)
 12. november 2018 (6)