News55
Detta är en sponsrad artikel

Missa inte stora franska matfesten!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 17 okt. 2017Publicerad: 17 okt. 2017

En gång om året - i första halvan av oktober - bjuder Paris upp till en sjusärdeles matfest på de små gatorna runt Sacré Coeur högst upp i Montmartre. Från - oftast små - producenter i hela Frankrike serveras det ostar, korvar, grytor, viner, ostron och andra skaldjur, anklever och skinkor, patéer och sötsaker. Den här festen var huvudmålet med Parisresan i år. Om jag trivdes? Gissa!  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är trångt, trångt mellan gränderna med det enorma matutbudet på Montmartre-kullen i norra Paris de här dagarna, då man dessutom skördar vinet från den lilla odlingen uppe på kullens ena sluttning. Skördefest kallas tillställningen, på franska Fête des vendanges. Evenemanget rekommenderas varmt till alla som älskar mat och dryck (och vi är många!).

I kokkärl och wokar stora som dansgolv brassas det mustiga franska grytor…

… och kokas krämiga ostfonduer medan svällande skinkor hänger i bakgrunden och väntar på att skivas upp:

Och korvar från Frankrikes alla hörn grillas, steks och halstras på stekhällar som skulle göra Per Morberg grön av avund:

Sa jag anklever i början? Javisst – här kan du köpa smakportioner av denna delikatess, som terrin eller halstrad. En rejäl baguette med stora skivor färsk anklever, 80 kronor. Vilken macka!

ANNONS

Inga problem med att skölja ner alla godsaker. Röda viner, vita viner, roséviner och öl från lokala producenter finns på varannan kvadratmeter för en tia eller ett par per glas.

Och mitt i alltihop satt det i år två söta svenska tjejer och sjöng änglalikt och sålde små dikter.

– Vi älskar Paris, sa flickorna. Vi har till och med bosatt oss här uppe i Montmartre.

En jättelik parad med orkestrar, dansare och allsköns gycklare inramar också skördefesten uppe på den vackra kullen.

Vilket gatuparty, vilken njutning! Hit vill jag åka varje år!

 

ANNONS

 

ANNONS