News55
Detta är en sponsrad artikel

Musslor hjälper till att rädda havet - och här får du ett spännande recept

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 06 aug. 2017Publicerad: 06 aug. 2017

Musselfest i helgen. Flera tusen var där, samt undertecknad. Här får du veta hur musslan kan hjälpa till att rädda världshaven - och här kommer ett kul recept!  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det  var rena musselorgien i lilla, fina Lysekil i helgen. Sveriges största musselfest och Sveriges vackraste stadslopp, musselloppet, på en och samma gång.

Här brassades det musslor från morron till kväll av medlemmar ur musselakdemien.

Jag träffade Mr. Mussla himself,  en världsauktoritet i musselbranschen, Odd Lindahl från Kungliga vetenskapsakademien, som berättade en spännande framtid för musslorna: hur man hittat en metod att få ut köttet ur musselskalet utan att behöva öppna musslan på vanligt sätt.  Odd och ett gäng kring honom jobbar nämligen med att förvandla musselköttet till flytande form. Det kan sen komma att användas till föda i fiskodlingar och till höns och grisar, exempelvis.

Eftersom fiskodlingarna hålls igång med fiskmjöl i dag, och råvaran till det – som alltså är fisk – håller på att ta slut, kan det nya musselfodret komma att bli revolutionerande.

Odd Lindahl talar också entusiastiskt om nya musselprodukter som musselkorv, musselpasta och proteinbarer med musselkött.

Musslan är fantastisk på många sätt: den är också en flitig liten miljökämpe. Varje mussla filtrerar fem liter vatten i timmen och befriar på det sättet havsvattnet från alger och annat som det finns för mycket av.

Och musslans nyttighet och läckerhet har jag inte ens nämnt. Den innehåller massor av protein, nyttiga fettsyror, järn, jod, D-vitamin och selen.

ANNONS

Kokta musslor hittar man ju i dag på var och varannan restaurang. Lätt att göra hemma: skrubba färska blåmusslor i kallt vatten och släng dem som inte stänger sig när du knackar på dem. Fräs hackad lök, vitlök, morot och kanske lite fänkål i olja. Tillsätt vitt vin och grädde, koka upp och lägg i musslorna. Koka ett par minuter, häll över klippt persilja och servera med bröd att doppa i såsen.

Men du som läst ända hit ska få ett kul och lite annorlunda recept, hämtat från musselproducenten Scanfjord:

Koka 2-3 kg blåmusslor och ställ åt sidan. Mixa en näve bladpersilja och lika mycket basilika med 100 gram lagrad ost, 2 vitlöksklyftor, 75 gram pinjenötter eller mandel, 3 dl olivolja samt havssalt och nymalen svartpeppar. Det blir som en pesto. Koka önskad mängd pasta. Häll av kokvattnet och rör ner sås och musslor i den varma pastan.

Måste provas – eller hur?

____

Musselfoto: Gabriel Berndtsson, Lysekilsposten.

ANNONS