News55
Detta är en sponsrad artikel

Naturens läckerheter bara väntar - godaste soppan är alldeles gratis!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 26 maj 2017Publicerad: 26 maj 2017

Gick utanför husknuten i dag och plockade in naturen. Olika sorters ogräs blev en gudomligt god, grön soppa. Säkert är den rena hälsobomben också!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nässlorna har kommit och vuxit till sig med rasande fart. Och inte behöver man bara plocka de första, små skotten. Det går lika bra att klippa topparna av de större exemplaren.

Löktrav är en annan godsak (klassad som ogräs), som har en kort säsong. Vadå, vet du inte hur löktrav ser ut? Kolla här då:

Bladen har en mild vitlökssmak. Perfekt i sallader och finhackat i smör, som man lägger på en grillad köttbit eller fisk. Eller som här, i soppa.

Kirskålen sprider sig som ogräs men är egentligen en förvildad grönsak, som förr odlades i klosterträdgårdarna. Den kan skördas hela sommaren, men ta bara de späda bladen.

I kvällens gröna, goda hälsosoppa ingick också en näve ramslök och en hel färsklök.

Självklart kan man också plocka och använda små maskrosblad, ruccola eller annat ätbart grönt.

I dag la vi följande i en kastrull med kokande vatten:

ANNONS
  • En näve av vardera nässlor, kirskål, löktrav och ramslök, allt väl sköljt. Dessutom en stor, hackad färsklök, en tärning kycklingbuljong och en tärning grönsaksbuljong. Lite salt och peppar.
  • Det gröna fick koka ett par minuter, inte mer. Sen gäller det att kyla ner alltsammans mycket snabbt, annars försvinner både den vackra gröna färgen och förmodligen en hel del av vitaminerna. Ställ kastrullen i vattenbad och lägg gärna i några isbitar,
  • Sila av spadet och spara det. Hacka den gröna massan ganska fint. Mixa spad, grönsaker, en matsked mjöl, en klick smör och eventuellt ett par matskedar crème fraiche med stavmixer eller – bäst – i blender. Koka upp, smaka av om det behövs mer salt och peppar  – och nu har du en dundersoppa!

(Man kan också fräsa smöret och mjölet i en kastrull eller sauteuse och sen röra ner resten och låta det koka upp.)

Den är god att äta som den är. Men ännu godare med  hård eller gratinerad ostmacka, kanske pocherat eller kokt och halverat ägg, eller kanske en grillad pilgrimsmussla, en näve räkor, lite strimlad skinka, några tärningar rökt korv, en klick crème fraiche eller vad man råkar ha hemma.

Naturen är god. Och gratis. Och den bara står och väntar på oss…

ANNONS