Nio guldmedaljer i chark-SM - här är hemligheten bakom skånska triumfen - News55
Annons
Annons

Nio guldmedaljer i chark-SM – här är hemligheten bakom skånska triumfen

“Kvalitet går före lönsamhet”.

Har du nånsin hört en vd säga så?

Det har jag. Möt en matglad skåning som brinner för sina korvar, köttbullar och leverpastej – och som fick nio guldmedaljer på chark-SM nyligen!

Annons

I decennier har jag hört folk från nordvästra Skåne prata stolt om sina lokala charkuterier från Per i Viken. I veckan fick jag en chans att hälsa på hos den udda korvmakaren, Claes Persson, vd på Per i Viken. Måste erkänna att jag blev imponerad.

I lokalerna i Höganäs laddas det som bäst för julen. En doft av rödkål ligger tät och skön i den lilla fabriken.

På hyllorna står lådor med finfina köttbitar men också staplar av kartonger med färska ägg (som knäcks för hand, i hundratal)  och rader av literpaket med färsk vispgrädde från Skånemejerier, att användas i företagets köttbullar, bland annat. Jag häpnar och tvivlar på att flertalet andra tillverkare jobbar med så fina råvaror. Gissar att äggpulver, äggmassa och mjölkpulver är vanligare i livsmedelsindustrin. Googlar och hittar varken riktig vispgrädde eller färska ägg i några konkurrentprodukter.

Men så smakar korvarna och köttbullarna från Höganäs också jättebra. För att inte tala om leverpastejen, som utsågs till Sveriges bästa vid årets chark-SM. Den har vad varje riktig leverpastej borde ha: smak av äkta ansjovis.

Jag känner bara till en leverpastej som kan mäta sig med den här (och som också innehåller riktig ansjovis), det är den som heter Lulles och tillverkas av företaget Ludvig Sörensen i Sävsjö. Har tjatat på många handlare hemmavid att ta hem den, men det verkar vara alldeles för besvärligt. Tyvärr. Tänker ändå fortsätta tjata.

Hos Per i Viken fick jag också prova att knyta prinskorvar. Inte lätt!

Tricket är att spänna skinnet, korv för korv, så att det sitter hårt och ger det rätta “knäcket” när man biter i den knaperstekta korven. Jag gav snart upp och avundas de ordinarie korvknytarna, som klarar 200 korvar i minuten.

Historien om Per i Viken började redan 1926 när Pers mamma öppnade en kött- och mjölkaffär med egen tillverkning i liten skala i det idylliska gamla fiskeläget Viken i nordvästra Skåne. Claes Persson och hans föräldrar övertog verksamheten 1988. Under devisen “kvalitet går före lönsamhet”.

Men man får förstås hoppas att det senare blir en följd av det förra.

 

 

 

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. februari 2020 (5)
 2. januari 2020 (4)
 3. december 2019 (8)
 4. november 2019 (6)
 5. oktober 2019 (4)
 6. september 2019 (5)
 7. augusti 2019 (7)
 8. juli 2019 (8)
 9. juni 2019 (9)
 10. maj 2019 (7)
 11. april 2019 (4)
 12. mars 2019 (7)