News55

Njut delikatesser från hela Frankrike på årets skördefestival i Montmartre

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 13 okt. 2018Publicerad: 13 okt. 2018

Champagne, ostron, anklever, korvar, grytor, ostar... - en helg varje år förvandlas Montmartre-kullen i Paris till ett eldorado för älskare av mat, dryck och delikatesser. Att sitta på trappan till kyrkan Sacré-Coeur med ett glas i handen och titta ut över en av världens vackraste städer, som just nu badar i sensommarsol - det är svårslagbart!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I gränderna runt Place du Tertre trängs parisare och turister med mat- och dryckesproducenter från hela Frankrike. Från Bretagne kommer man med havssmakande ostron, från Périgord med smällfet anklever, från Normandie med doftande ostar, från Champagne med glittrande bubbel, osv. Spännande grytor finns det också gott om:

Att Frankrike är ostarnas land kan man inte undgå att märka. Här smälts tre olika ostar för att blandas med tärningar av nystekt potatis, varpå allt toppas med lite charkuterier:

Matfestivalen är kopplad till den årliga skördefesten i Montmartre, när druvorna i stadsdelens världsberömda lilla vingård plockas för att så småningom hamna i flytande form på flaska. Hela skörden räcker bara till ett par tusen buteljer. Vi provsmakade förra årets vin, det var ingen höjdare, men vi drack det med viss andakt…

Annan dryck kommer till festivalen ända från de gamla franska kolonierna i Västindien. Här bjuds det shot på vit rom, smaksatt med ingefära:

ANNONS

Jag tjatar gärna om anklever, hoppas ni ursäktar (ankorna lär numera födas upp på ett mindre plågsamt sätt). Köpte en tallrik med några såna här nyhalstrade bitar för en hundring:

Och ett annorlunda men bekvämt sätt att äta anklever är att få den i en baguette. Det gillade de här parisiskorna:

Korvar i massor kan man förstås både ät på plats och köpa med sig. Här var det salami med fikon – bland annat:

Är ganska mätt nu, efter en dag på skördefesten – men längtar redan till nästa år…

 

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS