Njut delikatesser från hela Frankrike på årets skördefestival i Montmartre - News55
Annons
Annons

Njut delikatesser från hela Frankrike på årets skördefestival i Montmartre

Champagne, ostron, anklever, korvar, grytor, ostar… – en helg varje år förvandlas Montmartre-kullen i Paris till ett eldorado för älskare av mat, dryck och delikatesser.

Att sitta på trappan till kyrkan Sacré-Coeur med ett glas i handen och titta ut över en av världens vackraste städer, som just nu badar i sensommarsol – det är svårslagbart!

Annons

I gränderna runt Place du Tertre trängs parisare och turister med mat- och dryckesproducenter från hela Frankrike. Från Bretagne kommer man med havssmakande ostron, från Périgord med smällfet anklever, från Normandie med doftande ostar, från Champagne med glittrande bubbel, osv. Spännande grytor finns det också gott om:

Att Frankrike är ostarnas land kan man inte undgå att märka. Här smälts tre olika ostar för att blandas med tärningar av nystekt potatis, varpå allt toppas med lite charkuterier:

Matfestivalen är kopplad till den årliga skördefesten i Montmartre, när druvorna i stadsdelens världsberömda lilla vingård plockas för att så småningom hamna i flytande form på flaska. Hela skörden räcker bara till ett par tusen buteljer. Vi provsmakade förra årets vin, det var ingen höjdare, men vi drack det med viss andakt…

Annan dryck kommer till festivalen ända från de gamla franska kolonierna i Västindien. Här bjuds det shot på vit rom, smaksatt med ingefära:

Jag tjatar gärna om anklever, hoppas ni ursäktar (ankorna lär numera födas upp på ett mindre plågsamt sätt). Köpte en tallrik med några såna här nyhalstrade bitar för en hundring:

Och ett annorlunda men bekvämt sätt att äta anklever är att få den i en baguette. Det gillade de här parisiskorna:

Korvar i massor kan man förstås både ät på plats och köpa med sig. Här var det salami med fikon – bland annat:

Är ganska mätt nu, efter en dag på skördefesten – men längtar redan till nästa år…

 

Annons

Här är årets bästa snapsvisor

Måste man sjunga för att dricka snaps?

Ja, säger många. Kanske blir snapsandet lite finare då.

Nu finns det nya, i några fall nästan genialiska snapsvisor att krydda krökandet med!

Årets kock tackar mamma och pappa

Årets kock 2018 tackar seniorgenerationen för sin framgång.

-Att få fiska med pappa och plocka primörer från mammas grönsaksland och hjälpa till att laga godsakerna… – det var så allting började, säger Daniel Lundqvist från Orust, som på lördagskvällen tog hem det finaste pris en svensk kock kan få: guldmedaljen i professionell matlagning.En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. november 2019 (4)
 2. oktober 2019 (4)
 3. september 2019 (5)
 4. augusti 2019 (7)
 5. juli 2019 (8)
 6. juni 2019 (9)
 7. maj 2019 (7)
 8. april 2019 (4)
 9. mars 2019 (7)
 10. februari 2019 (7)
 11. januari 2019 (7)
 12. december 2018 (10)