Nu hyllas krogar där man kan samtala - News55
Annons
Annons

Nu hyllas krogar där man kan samtala

Efter att ha tvingats skrika sig igenom ett antal krogkvällar är man väldigt tacksam för att det också – på några ställen – finns samtalsvänliga restauranger, utan skränig musik och högljutt pladder.

I dag delades det ut pris till några krogar med behaglig ljudmiljö. Det hurrar vi för!

Annons

Akustiken på många restauranger är bedrövlig. Du kan knappt höra vad bordsgrannen säger för allt bedövande sorl och snack från andra gäster och för musik som dödar de flesta försök till samtal.

Efter en sån krogkväll kommer man hem utmattad, lomhörd – och arg.

Nu finns det motkrafter som uppmuntrar matställen och caféer där folk kan prata med varann utan att behöva skrika. Stiftelsen Matro ger för tredje gången utmärkelser för samtalsvänliga miljöer. Tidigare har Tennstopet och Brasserie Makalös i Stockholm fått diplom. I år belönas tre krogar:

Kulturen Restaurang & Konferens i Lund har utnämnts till bästa samtalsvänliga restaurang 2019. Motiveringen: Här vilar vi öronen och äter gott. Restaurangen är indelad i sektioner, det finns ljuddämpande material i taket, dämpad musik och lyhörd personal.

Hedersomnämnande får Restaurang Hongkong, på Kungsbroplan 23 i Stockholm: 

En stillsam miljö med lugn bakgrundsmusik. Bås med soffor, mattor på golvet och bordsdukar mildrar ljuden och dämpar stadens sorl.

Och en smålandskrog får ytterligare ett hedersomnämnande:

Winenine Klostergatan 9 i Växjö: 

Winenine erbjuder läckerheter för gommen men också lugn musik som inte stör samtalet. Restaurangen är nyöppnad och ägarna är noga med att ljudmiljön ska vara rätt för gästerna. Efter besök kan Matro-juryn konstatera att Restaurang Winenine i Växjö är värdig Matro:s hedersomnämnande 2019 för en samtalsvänlig restaurang.

Matro.nu har nyligen blivit en ideell stiftelse. Ordförande är förra kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth. Sajten tar gärna emot tips från hela landet på samtalsvänliga restauranger. Håller du med om att det är skönt och viktigt att kunna gå på krogen utan att bli bedövad, så berätta om egna positiva erfarenheter!

 

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. april 2020 (2)
 2. mars 2020 (8)
 3. februari 2020 (7)
 4. januari 2020 (4)
 5. december 2019 (8)
 6. november 2019 (6)
 7. oktober 2019 (4)
 8. september 2019 (5)
 9. augusti 2019 (7)
 10. juli 2019 (8)
 11. juni 2019 (9)
 12. maj 2019 (7)