Nu lagar vi Frankrikes godaste gryta! - News55
Annons
Annons

Nu lagar vi Frankrikes godaste gryta!

 

Boeuf bourguignon är kanske inte så lätt att säga. Men det är busenkelt att laga den franska köttgrytan, som älskas över hela världen! Häng bara med här…

Annons

Köpte finfin svensk rostbiff till extrapriset 119 kronor kilot i dag. Och nu ska det bli burgundisk köttgryta, som vi kan kalla den på svenska.

Det är inte så mycket som behövs: c:a 200 gram oxkött per person (högrev eller annat bra kokkött), gul lök, vitlök, små steklökar, champinjoner, morötter, rödvin och kryddor.

Spelar det nån roll vilket vin man tar? Jag frågade på systemet och fick veta att man ska undvika rödvin med fatkaraktär (fråga mig inte varför). Rekommenderades Cotes-du-Rhone och köpte det (79:-).

I Frankrike skär man köttet i lite större bitar än vi vanligtvis har till grytor. Man bryner dem i smör, några i taget, och lägger över i en gryta. Själv pepprar jag dem kraftigt (vanlig vitpeppar). Sen häller man över så mycket rödvin man vill – gärna en hel flaska – och lägger ner de rensade och skurna champinjonerna. Som man kan bryna först, om man vill. Bitar av morötterna och hackad gul lök – som man också kan bryna i smör  – går också ner i grytan, liksom mindre tärningar av rökt sidfläsk och två krossade vitlöksklyftor. Kryddor och örter som passar att tillsätta är persilja timjan, lagerblad och rosmarin.  Man kan knyta ihop dem med snöre till en bouquet garni, som man lyfter ur grytan när allt är klart.

En eller två buljongtärningar och/eller några matskedar köttfond behövs också för att smaken ska bli riktigt fyllig.

Koka under lock i två timmar, gärna lite mer. Ju längre, dess mörare. Tillsätt efter en timme en stor näve brynta steklökar,

Grytan reds av mot slutet med en klick beurre manié: man blandar smör och önskad mängd vetemjöl och vispar ner i såsen. Blir det för lite sås, så häll på mer vin eller några dl kraftig oxbuljong.

Smaken kan man justera med mer salt, en skvätt soja och en aning tomatpuré. Bara att prova sig fram.

Och godast blir grytan om den för stå och mysa över natten. Sen är den underbar att äta med bara kokt potatis.

Annons

Tomatdrottningens bästa recept

Nu är det tid för tomatfrossa!

Vår granne på landet, Irma, anade knappt vad hon satte igång i våras, när hon petade ner små tomatfrön i krukorna. Nu har hon 125 ståtliga plantor, som dignar av 20 olika sorters tomater i olika intensiva färger, den ena ljuvligare än den andra.

De är toppen att äta precis som de är – men titta här, så mycket gott man kan göra av sensommarens härliga skörd!En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. oktober 2019 (3)
 2. september 2019 (5)
 3. augusti 2019 (7)
 4. juli 2019 (8)
 5. juni 2019 (9)
 6. maj 2019 (7)
 7. april 2019 (4)
 8. mars 2019 (7)
 9. februari 2019 (7)
 10. januari 2019 (7)
 11. december 2018 (10)
 12. november 2018 (6)