News55

Nu måste oljudet på krogen dämpas!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 02 okt. 2018Publicerad: 02 okt. 2018

Visst känner du igen scenen: Du går på restaurang för att umgås med någon eller några - äta, prata, ha trevligt. Men all form av samtal blir omöjligt. Det är prat på skriknivå, hög musik, slammer och pladder. Kort sagt: ett satans oväsen. Det här måste få ett slut!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det förefaller numera nästan omöjligt att slippa musik på krogen. Akustiken verkar också bli sämre och sämre. Du hör pladdret från hela lokalen men inte vad din bordsgranne säger. Med stigande ålder får man också allt svårare att uppfatta enskilda röster i en kakofoni av snack, skratt och skrik.

Många av oss är numera så trötta på att komma hem trötta, lomhörda och helt urblåsta i huvudet efter en gapig krogkväll att vi hellre stannar hemma.

Men nu växer motkrafterna! Ljudteknikern Lars Bergh har startat sajten Matro.se, som ska kämpa för tystare restauranger och kaféer, och som redan hunnit dela ut ett pris till en krog som har föredömlig akustik och ljudnivå: Tennstopet i Stockholm.

Lars är övertygad om att den höga ljudnivån i samhället – inte bara på krogar och nöjeslokaler – genererar massor av skadlig stress och stora kostnader för samhället.

På Matro ska man kunna ge tips om samtalsvänliga matmiljöer. Och varför inte också varna för ställen där man inte kan föra ett samtal, ställen man ska undvika om man vill kunna prata – och höra?

-Det finns många åtgärder man kan genomföra för att dämpa oljudet på krogen. Det säger inredningskonsulten och specialisten på rumsakustik Marja-Liisa Rex. Det kan handla om att bygga sneda väggar, skärma av med textilier och mjuka material m.m.

Marja-Liisa har knutits till Matro liksom förra kulturministern Lena Adelsohn-Liljeroth, krönikör på News55 och hörselskadad. Och nu pågår jobbet med att hitta fler oljudsfria restauranger. I februari ska en av dem få 2019 års pris till “Restaurang med bästa ljudmiljö”. Lars Bergh tar gärna emot tips på sin sajt.  Han – som titulerar sig ljudombudsman – säger:

-Jag har jobbat med att skapa ljud i hela mitt vuxna liv. Nu räcker det. Det behövs inte mer ljud i samhället – utan mindre!

ANNONS

Matros logga – som borde sitta utanför fler restauranger.

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS