News55
Detta är en sponsrad artikel

Olé: nu gör vi heta vitlöksräkor!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 15 dec. 2016Publicerad: 15 dec. 2016

Känner du igen det här: man sitter nånstans i världen och äter nåt gott. Säger: Det här måste vi laga när vi kommer hem! Inte tusan gör man det. Men nu ska det bli av, spanska räkor i vitlöksolja är för gott för att inte tas hem till Sverige!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varje spanienturist har ätit gambas al ajillo eller, som de kallas ibland gambas pil pil. På Gran Canaria finns det inte en krog som inte serverar den här paradrätten.

014

Den är lätt att laga hemma och blir – tycker jag – ännu godare med fina, färska, svenska räkor. Förresten, kanske vore det en kul idé att använda nyårshummern till det här, som variation, i varje fall om man har köpt en billigare hummer (färsk, finare hummer ska förstås bara ätas just färsk, kokt, kall).

Så här gör man (och här använder vi vanliga räkor):

Häll c:a ½ dl olivolja (eller hälften oliv-, hälften raps- eller solrosolja) per person i ugnsfasta portionsskålar. Lägg ner skivad vitlök, en klyfta per person. Lägg också ner en pepparfrukt, kallad piri-piri eller peperoncini eller en tsk chiliflagor. Ställ formarna i het ugn och ta ut dem just när vitlöken börjar få lite färg. Tillsätt en näve räkor och ställ in i ugnen en halv minut till – inte mer, då blir räkorna sega, och allt är förstört. Servera rykande hett med lite finklippt persilja och gott vitt bröd att doppa i oljan.

Sen känns det som o luften fylls av kastanjettklapper och gästernas glada olé!

 

ANNONS