Pepparkakan - höjdpunkten i advent! - News55
Annons
Annons

Pepparkakan – höjdpunkten i advent!

Har du ätit pepparkaka i dag?

Troligen svarar du ja. Tre miljoner pepparkakor är vad vi sätter i oss från första advent och fram till jul.

Men vilken är bäst? Och hur kommer det sig att man faktiskt blir snäll av pepparkakor? Och är denna goda kaka faktiskt en liten miljöbov?

Annons

Pepparkakan har en urgammal historia. Den har spårats ända till 1700-talet före Kristus, i det gamla Egypten. Till Europa kom den via Nürnberg i Tyskland på medeltiden. I Sverige började vi baka den på 1700-talet. Och i dag exporterar vi pepparkakor till USA.

Vi är en hel nation som älskar pepparkakor. Själv har jag alltid en burk i skafferiet, året runt. Äter dem gärna, vid högtidliga tillfällen, med lite smör mellan.

Och det lär finnas sanning i påståendet att man blir snäll av pepperkakor. Kung Johan II (1455-1513) ordinerades såna av sin doktor mot sitt dåliga humör.

En förklaring till kakans goda rykte kan vara att kryddorna man använder vid baket (kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlikor) är skonsamma och bra mot dålig mage – och blir man av med sina magbesvär blir man förvisso gladare, snällare och trevligare!

Hur är det med pepparkakan och miljön då? Råd & Rön har granskat all de 35 pepparkakssorter som finns i Sverige och konstaterat att hela 22 av dem innehåller den miljöskadliga palmoljan. Det finns visserligen s.k. certifierad palmolja, som vissa bagerier använder, men Naturskyddsföreningen rekommenderar enbart den KRAV-märkta, och den är sällsynt.

Skippa palmoljan, använd smör (som dessutom är inhemskt)! Tycker jag. Läs innehållsförteckningen!

Men vilka är bäst? Inför helgen har tidningarna varit fulla av pepparkakstester. Resultaten har varierat, precis som smaken. I Expressen (Mitt Kök) vann Kronans pepparkakor. I VLT tyckte man bäst om Nyåkers Stora Pepparkakshjärtan. Och i Norrköpings Tidningars test toppade Gille Eko Pepparkakor.

Själv gillar jag såna som är lite tjockare. Och som, alltså, inte innehåller palmolja. Bland de första som fasade ut palmoljan ur sina produkter var Göteborgs Kex. Dem köper jag gärna.

Men kanske är det ändå så att de allra godaste bakar man själv…

 

 

 

mmm

 

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. februari 2020 (5)
 2. januari 2020 (4)
 3. december 2019 (8)
 4. november 2019 (6)
 5. oktober 2019 (4)
 6. september 2019 (5)
 7. augusti 2019 (7)
 8. juli 2019 (8)
 9. juni 2019 (9)
 10. maj 2019 (7)
 11. april 2019 (4)
 12. mars 2019 (7)