Pinfärsk strömming fick det att ljusna - News55
Annons
Annons

Pinfärsk strömming fick det att ljusna

Vad är roligast att göra i sin självvalda karantän?

Laga mat förstås!

I går blev det stekt strömming med potatismos. Så gott att man glömde coronan i flera timmar!

Annons

Krögarbröderna Rolf (Rolfs kök) och PG (Svenska Brasserier med bl.a. Sturehof och Riche) Nilsson brukar själva sticka ut och fiska titt som tätt. PG brukar t.o.m. presentera sig som “fiskare som också har några krogar”. Hos Stockholms matmarknad – som PG också äger – kan man anmäla sig för en sms-tjänst som meddelar när det kommer in färsk strömming.

I går plingade det i mobilen: “just nu har Rolf Nilsson landat några kilo pinfärsk strömming…”  Jag nappade (haha) direkt på erbjudandet, snabbade mig (nåja…) ner till affären på Stureplan och inhandlade ett kilo alldeles nyuppdragen strömming. Blank, spänstig, havsdoftande. Och så snabbt hem till stekpannan!

-De färdigrensade strömmingsfiléer man köper vanligtvis kan vara upp till sex dagar gamla, berättade PG för mig vid ett tidigare tillfälle.

Så att kunna handla dagsfärsk fisk är ju en ren ynnest. Önskar att alla kunde få göra det. (Men ok, om en dryg månad kanske många av oss kan rycka upp egen lekströmming från bryggor, bergknallar och båtar).

Annars får ju även de färdigrensade vara ett alternativ. Kolla bara att de inte är för gamla. De ska givetvis inte ha blivit gråa och torra utan ha en frisk och fin färg.

Och mina stekta nilssonflundror med lite brynt smör och hemlagat potatismos fick tillvaron att ljusna betydligt, åtminstone för några timmar i går…

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. april 2020 (2)
 2. mars 2020 (8)
 3. februari 2020 (7)
 4. januari 2020 (4)
 5. december 2019 (8)
 6. november 2019 (6)
 7. oktober 2019 (4)
 8. september 2019 (5)
 9. augusti 2019 (7)
 10. juli 2019 (8)
 11. juni 2019 (9)
 12. maj 2019 (7)