Rädda världen och massera grönkål - på bokrean får man lära sig det mesta - News55
Annons
Annons

Rädda världen och massera grönkål – på bokrean får man lära sig det mesta

Köp en kokbok och rädda världen!

Årets bokrea har startat, och jag styrde direkt till avdelningen för mat och dryck. Och drabbades av rena hälsochocken. Det verkar inte vara någon måtta på vad maten kan göra för våra stackars liv och vår värld…

Annons

Ett 60-tal titlar med mattema reas i år. En hel del är intressant, och priserna är lockande låga. Baknestorn Jan Hedhs stora bok om bröd för 99 kronor är t.ex. rena fyndet. Och vill man köpa en rejäl grundkokbok – som bör finnas i varje hem – kan man lägga vantarna på Bonniers kokbok (med 1.750 recept på alla sorters mat), Leif Mannerströms stora kokbok eller Vår kokbok häsa för samma blygsamma summa.

Ett riktigt fynd är också stjärnkocken Marcus Samuelssons Red rooster- matlagning i Harlem för bara 99:-, med fina berättelser och recept på häftiga smaker från hela världen.

Men vad som dominerar är alltså trenderna veganskt, vegetariskt, grönt, nyttigt, hälsosamt, läkande, botande, avgiftande, sjukdomsförebyggande osv. Det reas ut böcker som lovar att ge lugnare mage och bättre hälsa, skapa genuin lycka, hjälpa dig att kontrollera vikt och blodsocker, hålla inflammationer och sjukdomar borta, göra dig pigg och frisk, hjälpa dig att vakna (!) och som t.o.m. “gör dig snyggare, smalare, sundare och räddar vår värld på köpet” (!!). Alltså: bort med klimatkatastrofer och sjukdomskriser, köp en kokbok!

Nåja…

Men jag ska inte skoja.Köpte själv den världsberömda Food Pharmacy (99:-), som jag tidigare hade på engelska, men visst är det lättare och roligare att läsa om den goda hälsomaten på svenska. Köpte också en riktig, svensk klassiker: Annas mat (129:-) av Anna Bergenström, mångårig matskribent som blivit professor på kuppen och är dotter till legendaren Pernilla Tunberger.

Tittade också lystet i Martin Johanssons Enklare bröd, 89 pix, perfekt för den bekväme, som får lära sig baka saftiga och goda bröd med en minimal arbetsinsats, och det stiliga praktverket Livets vatten, allt om sprit från hela världen av livsnjutaren Michel Jamais (99:-, kanonpris) och Supermat för familjen av den charmige Jamie Oliver (129:-).

Tjuvläste dessutom lite i många av de andra reaböckerna (det får man). Och lärde mig bland annat att man ska massera grönkålen i två minuter för att få den mjuk och fin, att man – kanske – kan laga god mat utan smör, grädde och ägg (det har jag alltid haft synnerligen svårt att tro på), hur man brygger öl hemma på köksbänken och en del annat smått och gott.

Kolla själv på bokrean, om du är matroad. Om inte annat så blir du garanterat hungrig…

 

 

Annons

Hurra: en krog utan plågsam ljudnivå!

Att gå på krogen kan vara en plåga – framförallt för äldre: dånande musik och prat på vrålnivå i en lokal som är en akustisk katastrof. Att försöka föra ett samtal kan vara omöjligt.

Nu ska alternativen lyftas fram! I dag utsågs Sveriges bästa samtalsvänliga restaurang.En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. februari 2020 (5)
 2. januari 2020 (4)
 3. december 2019 (8)
 4. november 2019 (6)
 5. oktober 2019 (4)
 6. september 2019 (5)
 7. augusti 2019 (7)
 8. juli 2019 (8)
 9. juni 2019 (9)
 10. maj 2019 (7)
 11. april 2019 (4)
 12. mars 2019 (7)