Rökt zebra till middag? Dyrt men gott! - News55
Annons
Annons

Rökt zebra till middag? Dyrt men gott!

Det tog ett helt liv – men nu, vid mogen ålder, har jag ätit zebra. Filé. Rökt.

Och upptäckt att det är en riktig delikatess!

Annons

Köpte en bit rökt zebrafilé på Kastrup nyligen. Nu har den testats på några gäster.

Några är känsliga individer, så jag var lite rädd för reaktionerna, när jag – efteråt – avslöjade vad de hade bjudits på. Men ingen skrek usch och fy och hu så hemskt, tvärtom: alla tyckte faktiskt att det var jättegott!

Zebror är mestadels gräsätare. Deras fina kött påminner i smak om häst men är intensivare. Den rökta filé jag köpte påminde väldigt mycket om kallrökt renstek. Mycket mör var den också, och vackert mörkröd. Jag serverade den med en liten citronmarinerad äppelsallad.

Men smakar det så kostar det. 650 kronor kilot. Så nån vardagsmat blir det inte.

Och nu är ju gästerna varnade, så överraskningseffekten är förbrukad…

 

Annons

Frestande fiskar i komplett kokbok

Ät mera fisk!

Det var nog ett nyårslöfte hos många. Och nu läser jag en ny bok som får mig att avge ett sånt löfte på stående (nåja, sittande) fot: fiskhandlaren Nils Molinders heltäckande “FISK – den ultimata kokboken om fisk och skaldjur”.

Som jag längtar efter stuvad abborre, smörstekt rödspätta eller grillad gravlax med senapspotatis just nu!



En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

Arkiv

  1. maj 2019 (6)
  2. april 2019 (4)
  3. mars 2019 (7)
  4. februari 2019 (7)
  5. januari 2019 (7)
  6. december 2018 (10)
  7. november 2018 (6)
  8. oktober 2018 (8)
  9. september 2018 (8)
  10. augusti 2018 (7)
  11. juli 2018 (9)
  12. juni 2018 (7)