Så här lätt räddar du det allra godaste - News55
Annons
Annons

Så här lätt räddar du det allra godaste

I dag gick jag i spinn av lycka när jag upptäckte att räkorna redan börjar bli höstfina. Och framförallt: få rom i huvudet.

Dessvärre misstänker jag att det bara är en mindre andel finsmakare som äter upp den där rommen. Eller…?

För den är en delikatess! Kasta den inte! Här är en snabbkurs i hur man tar vara på den!

 

Annons

Färska norska ishavsräkor blev det i dag, med mycket rom. I går svenska smögenräkor, som också – redan – börjat få rom.

När jag ser räkätare bara bryta huvet av räkan och kasta det får jag utslag. Vill bara springa fram och vifta med pekpinnen: så behandlar man inte en av de finaste delikatesserna! Men det gör jag ju inte. Så i stället, till dig som bara slarvrensar dina räkor, här är en liten snabbkurs. Gör så här:

Ta räkan i vänster hand, mellan tummen och pekfingret. Grip med höger tumme och pekfinger om räkhuvudet, strax framför mitten.

009

(OBS: För manikurister: demonstratören hade just rensat blåbär, därför är naglarna kanske inte helt perfekta… Tack för överseendet!)

Lyft av skalet och se till att allt innanmäte blir kvar:

010

Kläm åt kring gälarna och spröten under huvudet och dra loss hela “paketet”. Se till att den lilla svartröda klumpen längst fram följer med…:

011

… och sen har du en räka med allt det godaste kvar – bara att skala färdigt på vanligt vis!

013

Löjligt, säger kanske en och annan räkhabitué, det där kan väl alla.  Men så är det ju inte. Jag har nog sett… Och – som sagt – ingen bör missa det bästa på det skaldjur som många tycker är godast av alla.

Smaklig räkfrossa!

 

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

Arkiv

  1. oktober 2018 (6)
  2. september 2018 (8)
  3. augusti 2018 (7)
  4. juli 2018 (9)
  5. juni 2018 (7)
  6. maj 2018 (6)
  7. april 2018 (9)
  8. mars 2018 (10)
  9. februari 2018 (7)
  10. januari 2018 (6)
  11. december 2017 (11)
  12. november 2017 (8)