Annons
Annons
Annons

Sanslöst pris på Bregott – varför?

Är 50% prishöjning på några veckor rimligt?

Man gnuggar sig i ögonen när man ser vad det i och för sig utmärkta matfettet Bregott plötsligt kostar.

-Rena rånet, sa en tant jag mötte på ICA i dag.

 

Annons

Bregott använder vi massor av hemma. Smör är också en favorit i alla seriösa kök.

Men nu slår tillverkarna till med sanslösa prishöjningar.

Det är inte länge sen man kunde köpa 600 gram Bregott för 27-30 kronor. Ibland, till extrapris, för så lite som 25-26. I dag ser man priser på över 42 kronor.

Vad har har hänt?

Tillverkaren Arla talar om brist på smörfett och höjda världsmarknadspriser, till skillnad från för ett par år sen, då man klagade på att vi satt på ett enormt smörberg.

Svenska bönder, som gör en fantastiskt jobb, ska självfallet ha bra betalt för sina produkter. Antalet mjölkbönder minskar med förfärande fart. Vi får givetvis finna oss i att betala så mycket för mjölkvaror, att bönderna överlever.

Men 50 procents prisökning? Jag ser inte att mjölken – själva råvaran – har blivit så mycket dyrare. Ser inte heller att finskt och danskt smör ökat lika mycket i pris.

Drabbar höjda världsmarknadspriser bara oss i Sverige?

 

Annons

En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

Arkiv

  1. december 2017 (5)
  2. november 2017 (8)
  3. oktober 2017 (12)
  4. september 2017 (7)
  5. augusti 2017 (9)
  6. juli 2017 (7)
  7. juni 2017 (7)
  8. maj 2017 (11)
  9. april 2017 (8)
  10. mars 2017 (12)
  11. februari 2017 (6)
  12. januari 2017 (11)
Annons