News55

Sista chansen att äta legendarens mat

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 22 okt. 2018Publicerad: 22 okt. 2018

Det finns bara några få chanser ytterligare att äta hennes magiska mat: legendaren Karin Fransson. Om två månader lägger hon kockmössan på hyllan hemma i Borgholm. I kväll fick hon restaurangvärldens finaste utmärkelse: årets hederspris, för en unik gärning och banbrytande insatser i krogbranschen. Hela krogsverige stod upp och jublade.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Karin Fransson har utvecklat restaurangen på Hotell Borgholm till nånting som folk reser från hela världen för att besöka. Nu har hon sålt verksamheten och slutar jobba där vid årsskiftet. Till dess är nästan varje stol bokad, alla vill njuta av Karins mat en sista gång.

Det var på Restauranggalan i kväll som Karin fick stående ovationer när hon tog emot årets hederspris. Mycket välförtjänt!

Galan är branschens eget belöningskalas, och många stolta krögare klev fram och hämtade priser. Ett av de finaste var Årets Krog – som blev Operakällaren i Stockholm, landets förmodligen tjusigaste restaurang, som länge bedömts alltför snålt av många proffstyckare.

Årets mest hållbara krog ligger i kvarteret Garnisonen i Stockholm: namnet är K-märkt. Snacka om hållbarhet: de odlar egna grönsaker på taket och krogen håller sig med egna bikupor, för att pollineringen ska fungera!

Årets innovatör blev Paul Svensson. som jury öste beröm över för hans insatser på Fotografiska muséets restaurang: “han är en magiker av rang, och han rätter får smaklökarna att flöda av upplevelser”.

Årets smakskapare blev Mathias Dahlgren för det han lagar på sin nya restaurang Rutabaga.

ANNONS

Till årets arbetsplats utnämndes Fredrik Erikssons Långbro Värdshus. Den ödmjuke TV-kocken Fredrik var rörd och sammanfattade sin personalfilosofi så här:

-Det är lika viktigt att personalen är precis så nöjd som gästerna är när de går hem från jobbet!

Undrar ni vad landets krögare och kockar äter när de festar, som i kväll, så är det här ett litet smakprov: förrätten var lättgravad röding från Umlax i Lycksele med picklad lök, syrad gurka fläderbärskapris, små hembakade chips och pepparrotsgrädde (himmelskt, alltihop!), kolla:

Till varmrätt en mör långbakad grissida med spännande tillbehör, och till dessert en läcker liten chokladbakelse i raffinnerat sällskap.

Underbar att få äta proffsens egen mat!  Annars var det som min bordsgranne, tidigare mångårig ledare för svenska kocklandslaget, sa:

-Kockar äter helst enkel mat när de får välja själva. Rotmos, korv, blodpudding…

En sak blir man övertygad om efter att ha träffat krogbranschens elit: svensk restaurangkultur står på toppen och har aldrig varit bättre än nu!

ANNONS

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS