Skärpning i grönsaksdisken, tack! - News55
Annons
Annons

Skärpning i grönsaksdisken, tack!

Det måste väl vara fler än jag som reagerar mot affärernas sorgliga grönsaksdiskar?

Tänker allra mest på kryddörterna. Bara basilika så långt ögat når.

När det finns 50 andra goda och nyttiga örter!

Annons

Häromdan råkade jag springa på den här fantastiska grönsaken, röd oxalis (inte i nån affär, utan på ostfestivalen, av alla ställen):

Frisk, syrlig smak, ungefär som harsyran man plockade i skogen och åt när man var liten. Och med vackra, gula blommor, som man självklart också äter.

Jag provade den i sallad och på en grillad fisk, härligt och lite annorlunda.

Kollade med odlaren Orto Novo på Ekerö och upptäckte en värld av kryddgrönt. Rader av spännande örter som så gott som aldrig når butikerna. Namn som man sällan hört talas om: mizuna (med mild kålsmak), amaranth (med djupröda blad som smakar nypressad rödbeta), rachad (med pepprig krassesmak), ananassalvia (till desserter och drinkar), tat soi (fin kålsmak), senapsört (påminner om pepparrot), tagetesört (smakar citron), catalonia (kraftig beska), och uppemot 40 sorter till.

Den utsökta vattenkrassen ska vi bara inte tala om, visa mig den affär  inom en femmilsradie som tar hem den och jag ska åka dit och storhandla!

Det är en gåta att inte den och flera av de andra fina kryddörterna tas in av livsmedelshandlarna. Vad är det för fantasilösa personer som ansvarar för grönsaksdiskarna? Som nästan bara verkar kunna stava till basilika, dill och persilja?

Okej, vi konsumenter har såklart en del av ansvaret också. Låt oss rycka upp oss och fråga efter lite variation i grönsaksutbudet! Och låt oss våga använda allt det nya gröna! Vår matlagning kommer att bli så mycket bättre – godare, vackrare och nyttigare.

Vi börjar i dag!

 

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. april 2020 (1)
 2. mars 2020 (8)
 3. februari 2020 (7)
 4. januari 2020 (4)
 5. december 2019 (8)
 6. november 2019 (6)
 7. oktober 2019 (4)
 8. september 2019 (5)
 9. augusti 2019 (7)
 10. juli 2019 (8)
 11. juni 2019 (9)
 12. maj 2019 (7)