Sluta stressa de arma TV-kockarna! - News55
Annons
Annons

Sluta stressa de arma TV-kockarna!

Vem fan lagar mat på tid?

Undrade en kock jag känner apropå alla mästerkockar som tävlar i TV. Och jag håller med.

Annons

Alltså,  jag älskar nästan alla matlagningsprogram, När de är slut bär det alltid raka vägen till kylskåpet och spisen. man blir full av skaparlust, eller bara hungrig. Och årets upplaga av “Sveriges mästerkock” är som alla tidigare. Inspirerande för en köksamatör.

Men jag börjar få lite svårt för det eviga stressandet i både det här programmet och andra. Deltagarna nästan springer omkull varann för att komma först in i skafferiet och välja råvaror. Men famnen full av ingredienser ska de sen svänga ihop en fiskgratäng eller något annat, mer avancerat, på en timme, ibland mer, ibland t.o.m. mindre.

I början av programserien fanns det med en kille som saknade ett ben och gick på kryckor. Försvann han för att han inte klarade att tränga sig fram i kapplöpningen till de bästa råvarorna?

Medan programledarna vrålar “15 minuter kvar” osv. och på slutet räknar ner “5-4-3-2-1” har stressen för länge sen slagit sina klor i amatörkockarna så att de ofta glömmer en viktig ingrediens i ugnen eller missar ett garnityr som skulle ha lyft rätten eller inte alls blir färdiga med det som var så fint planerat…

Även om den här sekundjakten ska skapa spänning och dramatik och bli “bra TV”, så är det ju inte så här man lagar mat i verkligheten! Mat ska få ta tid. Gästerna ska vänta på maten – inte tvärtom.

Ge TV-kockarna mer tid! Inte hur mycket som helst, förstås, men tillräckligt för att de ska hinna med att göra något som de är nöjda med och som visar vad de kan vid spisen – inte hur snabba de är!

Sen är det ju lätt som en plätt att klippa i programmet så att det ändå inte blir långtråkigt utan håller ett bra tempo.

Jag kan ledigt göra en korv stroganoff på 10 minuter. Men det är ju inget att skryta med. En stressad kock levererar stressad mat. Och det är väl inte det vi vill se i TV?

 

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. februari 2020 (6)
 2. januari 2020 (4)
 3. december 2019 (8)
 4. november 2019 (6)
 5. oktober 2019 (4)
 6. september 2019 (5)
 7. augusti 2019 (7)
 8. juli 2019 (8)
 9. juni 2019 (9)
 10. maj 2019 (7)
 11. april 2019 (4)
 12. mars 2019 (7)