News55
Detta är en sponsrad artikel

Smaklösa tomater lovas bli bättre - och i april kommer delikatesstomaten

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 02 feb. 2017Publicerad: 02 feb. 2017

Tomaterna på vintern är en katastrof, vattniga och fullständigt smaklösa. Men om några år ska det bli bättre, lovar forskarna; det kunde vi höra och läsa häromdan. I vissa delar av landet är vi så lyckligt lottade att vi slipper vänta i flera år. Där finns det redan jättegoda tomater, åtminstone från slutet av april. Här är hemligheten bakom en god tomat.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Johnny Nilsson i Ingelstorp på Österlen har odlingen i generna. Hans morfars far odlade grönsaker som han sålde på torget i Ystad. I dag producerar Johnny och hans fru Karin 140 ton tomater per år – söta, smakrika, tunnskaliga; “som tomater smakade förr” är den träffsäkra beskrivning  man använder själva.

Bildresultat för tomater elfving

-Vi hittade en speciell, gammal tomatsort 1975, som vi började utveckla, berättar Johnny. Det är förstås grundförutsättningen för att resultatet ska bli bra. Men vi låter också mognaden ske långsammare, tomaterna får sitta kvar längre på kvisten och plockas först när de är fullmogna. Att ge dem rätt näring, som är anpassad till just den här sorten, är också viktigt.

Smaklösheten hos det berg av bleka tomater som fyller butikshyllorna året om är bl.a. resultatet av snabb och stressad odling, där volymen är det enda som räknas, menar Johnny.  Men att tomater smakar ännu mindre på vintern beror förstås också på att solen är svagare då.

Han har ett tips: Köp små tomater. Ju mindre, desto godare.

Annars får man som tomatälskare försöka hålla ut ett tag till. Den 20 april lämnar de första sommartomaterna odlingarna i Ingelstorp för att köras ut till vissa affärer i södra och östra Sverige, och jag kommer att hänga på butikslåset för att inte missa premiären.

Annars får man vänta till nästa decennieskifte, ungefär, på att forskarnas nya rön ska ge bättre tomater.

-Det tar nog längre tid, tror Johnny Nilsson. Åtta till tio år, tippar jag.

ANNONS

Och det känns ju ganska tröstlöst…

 

 

ANNONS