News55
Detta är en sponsrad artikel

Smaskiga sommargrytan - för en tia!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 28 aug. 2016Publicerad: 28 aug. 2016

Vardag igen. Satte lönehelgen sina spår? I plånboken? Runt midjan? Då ska du läsa det här!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För det här är en sensommargryta som har allt – den är jätteenkel, supergod och nästan oanständigt billig. Dessutom är den förmodligen nyttig också.

Många butiker har extrapriser på rotfrukter och grönsaker nu. I veckan tog vår ICA-affär 5 (fem!) kronor kilot  för morötter, purjolök, aubergine och squash. Jag köpte rubbet. Ja, inte hela lagret alltså, men en påse av alla sorter.

Gör som jag, så får du en snabb gryta fylld av hela den sena sommarens smaker och dofter! Receptet är för fyra, och du behöver inte följa det slaviskt. Ta vad du har av grönsaker och rotfrukter. Men några ingredienser tycker jag är ett måste: lök, brysselkål och gärna jordärtskocka. Och så en god korv.

3/4 liter vatten

2 – 2½ tärningar kycklingbuljong

2 morötter, skivade

några jordärtskockor i bitar

1 gul lök, grovskuren

ANNONS

1 liten aubergine i skivor

ett par potatisar i mindre bitar

en näve strimlad vitkål

en näve frysta gröna ärter

ett par hg brysselkål

500 gram falukorv i mellanstora bitar

ev. några bitar paprika i olika färger

2 dm purjolök i mindre bitar

ANNONS

persilja att klippa över

Koka upp vatten och bujongtärningar. Lägg ner och koka grönsakerna i den ordning de står i receptet. Vissa – som mörötterna och jordärtskockorna – behöver betydligt längre koktid än andra. Avsluta med korven och låt allt få ett snabbt uppkok. Se till att grönsakerna behåller en viss spänst och inte blir sönderkokta. Smaka av med grovmald peppar och ev. mer salt. Klipp persilja över och ät gärna med hård ostsmörgås. Ät upp det goda spadet med sked!

Portionskostnaden i det här fallet blev uppskattningsvis runt en tia. Men det smakar mycket mer…!

001

 

 

 

ANNONS