Sofia, 26 år, har rest i hela världen - Här blev hon mästerkock - med äpple - News55
Annons
Annons

Sofia, 26 år, har rest i hela världen – Här blev hon mästerkock – med äpple

Härlig final i Sveriges mästerkock i kväll:

Kul med en 26-årig vinnare som redan hämtat matinspiration i 50 länder!

Roligt också att man tävlade med – äpplen!

Och vilken sympatisk förlorare vi fick se!

Annons

Sofia Henriksson från Stockholm jobbar med något som för oss seniorer låter aningen diffust: hon är spelutvecklare. Låter spännande, men nu lär hon få lägga joystick och skärm på hyllan ett tag och parkera i köket. För seger i den här tävlingen ger en skjuts direkt in i mat- och kockbranschen. Som av en händelse kommer hennes kockbok, som var priset i Sveriges mästerkock , ut i handeln redan i morron:

Den innehåller mat från hela världen. Sofia är, bara 26 år gammal, en berest tjej. I alla drygt 50 länder hon har rest till har hon letat upp den godaste lokala maten.

Hon har varit en av många trevliga bekantskaper i årets tävling. Ingen har stuckit ut särskilt mycket, men ingen har heller fallit ur ramen. Stämningen har varit bra. Och matlagningen verkar bara bli bättre och bättre.

En stor eloge till tvåan i kvällens final, Edvard Wistedt: generösare förlorare har man sällan sett. Han verkade bli nästan lika glad när Sofia ropades ut som segrare som om han vunnit själv. “Du är grym!” var hans första, snabba kommentar. Snyggt.

Att äpple var huvudtemat i förrätt, varmrätt och dessert i kväll var lyckat. Finalisterna trollade fram allt möjligt läckert med äpple. Och båda gjorde bl.a. en äppelmajonnäs (!).

Det hade jag aldrig kommit på själv, även om jag använder äpple mycket i maten. I olika sallader, i ugnsbakad falukorv, till marinerad rökt fisk, i grytor och självklart i många desserter.

Äpple är gott och suveränt i maten, med sin friskhet och syra.

Och jättenyttigt. Säkert inte minst i coronatider…

 

 

 

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. maj 2020 (6)
 2. april 2020 (7)
 3. mars 2020 (8)
 4. februari 2020 (7)
 5. januari 2020 (4)
 6. december 2019 (8)
 7. november 2019 (6)
 8. oktober 2019 (4)
 9. september 2019 (5)
 10. augusti 2019 (7)
 11. juli 2019 (8)
 12. juni 2019 (9)