Spanska kockar - sämst på sås? - News55
Annons
Annons

Spanska kockar – sämst på sås?

Rena berg- och dalbanan!

Så kan man sammanfatta två veckor i Gran Canarias krogvärld. Toppar och dalar om vartannat.

Vi börjar på botten, i dag, och jobbar oss uppåt i morron!

Annons

I Sverige älskar vi sås. En legendarisk krögare i Båstad sa en gång till mig:

-Folk äter precis allt om de bara får en god sås till!

Och, visst, sån är jag också. Såsen gör maten. Ofta. Det finns hur många såskokböcker som helst i Sverige, och mästerkocken Tommy Myllymäki har såsskola på nätet. Vi är bra på sås.

Men här på den största kanarieön kan de inte laga sås. Ja, förlåt om jag överdriver, men vi har mött för många usla såser här för att inte kunna hävda att det i alla fall ligger en viss sanning i den där anklagelsen.

Det absoluta bottennappet noterade vi på vårt femstjärniga (!) – och trevliga – hotell, där man i sitt nya brasserie, som man är mäkta stolt över, bar in en bearnaisesås som var en sorglig, vattnig sörja, synbarligen helt utan de enda ingredienser som ska utgöra bearnaise: ägg och smör. Vatten och pulver föreföll de ha använt här.

Vi beställde in en gorgonzolasås, som var lika bedrövlig.

På flera andra krogar har vi mött såser som bär en tydlig smak av riktigt dåliga halvfabrikat. Men – i rättvisans namn: ett par utmärkta såser har vi också fått. Undantag som bekräftar regeln?

Fast ok, såsen är ju ett tillbehör. Hur är det med maten i övrigt?

Man kan äta bra här, men man bör veta vart man ska gå. Ska återkomma till det i morron. Det absoluta bottennappet under de här två veckorna var en asiatisk sylta mitt emot casinot i Meloneras. Där lyckades man förvandla ett ankbröst till en grå gummibit, som serverades med en “apelsinsås” som var oätlig.

Men, hallå, det är ju inte kul att skriva om dålig mat, än mindre att äta den. Så i morron gör vi helt om: då ska jag bl.a. berätta om en sensationell potatisöverbakad fisk, om Gran Canarias bästa restaurang, som just fått sin första stjärna i Michelin, och om en härlig sallad med hallon på en bergskrog.

Det är roligare än att klaga…

(Sås på Gran Canaria. Fast den här var ok.)

Annons

Pepparkakan – höjdpunkten i advent!

Har du ätit pepparkaka i dag?

Troligen svarar du ja. Tre miljoner pepparkakor är vad vi sätter i oss från första advent och fram till jul.

Men vilken är bäst? Och hur kommer det sig att man faktiskt blir snäll av pepparkakor? Och är denna goda kaka faktiskt en liten miljöbov?En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. januari 2020 (4)
 2. december 2019 (8)
 3. november 2019 (6)
 4. oktober 2019 (4)
 5. september 2019 (5)
 6. augusti 2019 (7)
 7. juli 2019 (8)
 8. juni 2019 (9)
 9. maj 2019 (7)
 10. april 2019 (4)
 11. mars 2019 (7)
 12. februari 2019 (7)