Stjärnan imponerade i kräftpremiären - News55
Annons
Annons

Stjärnan imponerade i kräftpremiären

Tävlade i kräftätning med en norsk världsartist i kväll.

Det blev – oavgjort.

Gamla barnstjärnan Anita “Mitt sommarlov” Hegerland var en rackare på skaldjur!

Annons

Många hänger sig åt den stora sörplarpremiären den här helgen, den helg då kräftorna blev lovliga förr i världen, innan fisket släpptes fritt. På gott och ont, kräftorna blir bättre lite senare.

Just nu råkar jag befinna mig på västkusten –  på trevligt uppdrag i Lysekil – och på den här sidan av landet har man ju en speciell uppfattning om vad som är “riktiga” kräftor. Man rynkar på näsan åt våra vanliga små insjökräftor och hyllar havskräftan med emfas.

Själv gillar jag båda. Och bangade förstås inte när kompisen och lysekilseldsjälen Glenn bullade upp fem kilo prima, pinfärska, egenkokta havskräftor.

009

Fem kilo till fem personer, varav en alltså var den norska barnstjärnan från 70-talet, Anita Hegerland. Hon som tog hela Skandinavien med storm när hon med glasklar barnastämma sjöng in “Mitt sommarlov” på Svensktoppen för 46 år sen. Och efter det gjorde världskarriär och blev Norges mest skivsäljande artist genom alla tider. Sjunger gör hon fortfarande i många länder, bl.a. här i Lysekil i dag.

Därför satt vi alltså vid samma kräftbord.

-I Norge kallar vi dem sjökräftor, berättade hon. Vi äter förstås också insjökräftor, men inte på samma sätt som i Sverige. Vi har ingen kräftpremiär och inga kräftmånar, haklappar eller små hattar.

Grattis där, Norge! Personligen klarar jag mig väldigt bra utan kräfthatt.

Och Anita höll alltså jämna steg i unionskampen kring kräftfatet med det veritabla kräftmonster som författaren till dessa rader med viss rätt påstås vara. Snyggt jobbat.

Det var en värdig premiär. Kilovis med ljuvliga skaldjur. Och att köra med fina havskräftor är nog det bästa man kan göra nu och ett par veckor framåt. Man kan förstås kanske inte avhålla sig från att smaka på de underbara insjökräftorna (också), men spara frossandet av dem till mitten eller slutet av augusti – då blir de mycket bättre!

010

Havskräftsfrossa i Lysekil i kväll: Tove Andersson, Anita Hegerland, Glenn “Glicko” Andersson och bloggaren.

(Foto: Renate Hegerland).

 

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. december 2019 (5)
 2. november 2019 (6)
 3. oktober 2019 (4)
 4. september 2019 (5)
 5. augusti 2019 (7)
 6. juli 2019 (8)
 7. juni 2019 (9)
 8. maj 2019 (7)
 9. april 2019 (4)
 10. mars 2019 (7)
 11. februari 2019 (7)
 12. januari 2019 (7)