Annons
Annons
Annons
Annons

Suveräna sista minuten-sillar!

Sillpanik i dag? Lugn, här kommer tre snabba. Dessutom alldeles egna. Och supergoda!

Köade i Hötorgshallen i dag. På Fiskeläget hade man gjort tonvis med sill, verkade det, och fantasin hade inga gränser. Jag köpte mojitosill (låter väl hur spännande som helst?), pestosill (grön, krämig, lovar gott) och lingon- och granskottssill.

Kul att prova nytt. Men kul att laga eget också!  Och vill du prova några garanterat ovanliga varianter, så kommer här tre stycken, som jag testat fram själv, provsmakat och tyckt mycket om – och som det inte tar många minuter att göra:

014

 

Blåbärssill: Marinera bitar av inlagd sill i den kraftiga drycken Blåbär 100%. Låt sillen dra några timmar, helst över natten. Häll av spadet, lägg upp sillbitarna och strö över blåbär (finns i lösvikt i de flesta affärer) och lite finstrimlad purjolök. En frisk, god  nyhet, som förmodligen t.o.m. är nyttig!

Annons

Äppel- och currysill: Blanda bitar av inlagd sill med ett par matskedar av  Eriks goda och vackert gula curry- och äppelsås samt små tärningar av färskt, syrligt äpple. Blir utsökt!

Tryffelsill: Gjorde jag för några år sen, och den mottogs med jubel… Vänd runt sillbitar (jag tog inlagd första gången men provade med matjes i år) med tryffelmajonnäs (finns att köpa färdig men kan lätt göras hemma. Allra enklast genom att röra ner fin tryffelolja i vanlig, färdig majonnäs). Råkar man ha lite svart tryffel hemma (vilket jag råkade, i en liten, liten burk), blir det inte sämre av att man garnerar med några bitar av den. Blir godast om den får stå några timmar.

Lätta men exklusiva sillar som kan vara ett kul komplement till de vanligare varianterna.

God jul!

011

 

En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

Arkiv

 1. mars 2017 (10)
 2. februari 2017 (6)
 3. januari 2017 (11)
 4. december 2016 (11)
 5. november 2016 (11)
 6. oktober 2016 (10)
 7. september 2016 (12)
 8. augusti 2016 (11)
 9. juli 2016 (11)
 10. juni 2016 (13)
 11. maj 2016 (15)
 12. april 2016 (15)