Svampfest - nu börjas det (äntligen)! - News55
Annons
Annons

Svampfest – nu börjas det (äntligen)!

Plötsligt fanns de där: citronskivling, björksopp, fingersvamp, sillkremla och en och annan kantarell.

Inget slår en blandning av goda svampar!

Annons

Som trubaduren, buspojken, snusfabrikanten och mykologen Bengt Sändh skrev för ett tag sen: varför denna hajp kring kantareller – när det finns så många andra läckra svampar?

Svaret är väl att alla känner igen en kantarell – men inte så mycket mer. Fast oj, vad man missar i så fall!

Rådet är: lär dig några sorter till. Kanske en eller två nya svampar om året. Då blir höstens smörstekta och gräddstuvade svampmacka så oerhört mycket godare!

Köp en svampbok. Gå ut i skogen med nån som kan lite mer. Besök en svamputställning och fråga experterna. Sen väntar underbara smakupplevelser.

Dagens skörd var alltså blandad, men ändå begränsad, jag väntar fortfarande på några av de absoluta favoriterna: Karl Johan och blodriska. Men det blev en god rätt av tagliatelle med kycklingbitar i sås av grädde, ost, curry och citron och smörbrynt svamp på toppen:

Och det här är bara början! Nu, efter en massa regn, blir det skön sensommarvärme. Tack, säger svamparna och lyfter på hatten!

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

  1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

  1. oktober 2019 (3)
  2. september 2019 (5)
  3. augusti 2019 (7)
  4. juli 2019 (8)
  5. juni 2019 (9)
  6. maj 2019 (7)
  7. april 2019 (4)
  8. mars 2019 (7)
  9. februari 2019 (7)
  10. januari 2019 (7)
  11. december 2018 (10)
  12. november 2018 (6)